С проект „Подкрепа на социалните предприятия и насърчаване на заетостта“ по трансграничната програма България – Гърция в Гоце Делчев е изградена оранжерия „Цветен град“, която функционира от лятото на 2020 г. Сред основните цели на проекта е да предоставя възможности за защитена заетост на лица, които напускат специализирани институции, както и трудова реализация на трайно безработни лица и хора в неравностойно положение в община Гоце Делчев, съобщиха за БТА от Общината.
За БТА директорът на оранжерия „Цветен град“ Емилия Траханарова разказа, че с назначаването на работа, заетите в дейността на оранжерията са били обучавани в това какво е трудова дисциплина, спазване на работно време. „Моето мнение като ръководител е, че хората се чувстват много добре да работят към озеленяването, да работят в това предприятие. Те се чувстват полезни, чувстват се можещи, имат самочувствие, имат доходи“, посочи Траханарова.
Оранжерията е с обща площ над 380 квадратни метра. В допълнение има шест покрити парници и две открити лехи. Съоръжението е модерно оборудвано и разполага с всички съвременни съоръжения, с автоматизирано управление на температура, влажност, напояване, засенчване. За постигане на оптимални условия за отглеждане и производство на цветя и храсти, са изградени и необходимите инсталации: проветрителна; засенчваща и замъглителна; поливна и отоплителна инсталация; вентилационна и газопроводна инсталация.
В оранжерията се отглеждат видове, които са подходящи за климатичните условия в региона. По думите на директора на социалното предприятие, то е полезно както за града, така и за общината, тъй като в оранжерията се отглеждат всички цветя, които украсяват общинските зелени площи, полагат се грижи за храстовата растителност, засаждат се нови дръвчета и се орязват стари и опасни. Оранжерията вече е търсена от хотели и заведения в района, като работниците извършват озеленяването. 
Хората се чувстват полезни да работят в предприятието, чувстват се полезни, можещи, имат самочувствие и доходи, каза още Емилия Траханарова. Оранжерия „Цветен град“ редовно се включва и в коледни базари и в други инициативи. В предприятието има и ученици от Гоце Делчев, които три пъти седмично се обучават в реална работна среда. „Интересно им е и доста от тях имат желание да се занимават с такава дейност, за тях е много полезна практическата част на обучението“, посочи Емилия Траханарова.
Проектът, по който е изградена оранжерията, е основа, от която се предвижда да се работи и по други проекти. Миналата година получихме награда за социална иновация от Министерство на труда и социалната политика като социално предприятие и това беше доста преди да направим регистрация на предприятието официално като социално предприятие, каза още директорът на оранжерията. С регистрацията като социално предприятие пред оранжерия „Цветен град“ стоят нови възможности за реализиране на проекти, с които да бъде увеличен броя на заетите и обема на работа, допълни тя.