С панихида и поднасяна на венци и цветя пред Паметника на загиналите във Втората световна война добруджанци Добрич отбеляза 79 години от края на войната и Деня на Европа. 
„Днес отбелязваме Деня на Европа и деня на победата над фашизма. Това са две събития с едно общо послание – победата на мира над войната, с надеждата за един по-добър и мирен живот. Вярвам, че всички ние трябва да помним историята, за да не повтаряме нейните грешки. Вярвам и че най-лошият мир е по-добър от войната. Сега е моментът за един истински разговор за бъдещето на Европа, на нашия град и за нашето бъдеще. Различни опортюнисти се опитват да ни убеждават, че България не печели достатъчно от членството си в Европейския съюз (ЕС) и не е пълноправен член, но аз вярвам, че нашето бъдеще се корени в нашата европейска идентичност, европейска общност и равноправно членство в ЕС“, каза в словото си кметът на Добрич Йордан Йорданов. 
Панихида отслужи Архиерейският наместник на Добричката духовна околия Георги Дочев. Цветя и венци на паметника на загиналите във Втората световна война добруджанци поднесоха представители на Община Добрич, Областна администрация – Добрич, Общински съвет – Добрич, политически партии, институции и граждани. 
В церемонията участва и Духов оркестър – Добрич с диригент Стоян Монов.