Сумата, която България е оползотворила от политиката за сближаване на Европейския съюз (ЕС) до края на 2020 г., е 33 млрд. лв. Това каза Мартин Дановски, заместник-министър на финансите на регионалната конференция по проект "Европа на Балканите: Общо бъдеще" в Пловдив. Събитието се провежда в Националния пресклуб на БТА в града.
Дановски посочи, че това е било повече от половината от БВП на България през 2007 г. и близо половината или около 40 процента от БВП на страната ни през 2014 г. Това е огромна сума, заяви Дановски. 
По думите му политиката, която представлява "гръбнака" на ЕС, е именно кохезионната политика или политика по сближаване. Заместник-министър Дановски посочи, че страната ни се намира в един много важен период на трети пореден мандат, който изпълнява по отношение на политиката по сближаване.
Проектът "Европа на Балканите: Общо бъдеще" се изпълнява от БТА с подкрепата на Европейската комисия и надгражда вече осъществения проект "Европа в България: общо бъдеще". Сред целите му са: по-добро разбиране на ролята на политиката на сближаване, вкл. на Балканите; повишаване на осведомеността за проекти, финансирани от Европейския съюз (ЕС) чрез Кохезионната политика; насърчаване на открит диалог за резултатите от изпълнението на местно ниво, както и на гражданското участие по въпроси, свързани с политиката на сближаване. По време на конференцията ще бъдат дискутирани новостите за периода 2021-2027 г. и постигнатите резултати през периода 2014-2020 г.