„Недовършени творби“ на Расим (Rassim) показва One Gallery от 15 май до 10 юни, съобщават от галерията. 
Изложбата включва недовършени и непоказани работи, започнати след 2006 г. в период, когато художникът търси формата на своето връщане към живописта. Това се случва след повече от десетилетие работа с така наречените алтернативни медии, каквито са фотографията, видеото и инсталацията, допълват организаторите.
„В този ред на мисли, двете широкоформатни платна, показани в изложбата - „Предпочитаното тяло“ (2007) и „Отделяне от тялото“ (2007), могат да се осмислят като централни за експозицията, защото са част от споменатата трансформация в работата на художника и са напълно непознати за публиката. Използваните акрилни бои и работата по подготвителни рисунки са нетипични решения за по-късните живописни серии на Расим и затова дори да допуснем, че тези две картини са идейно продължение на проекта „Корекции“ (1998/1996), те са и свидетелство за новите в онзи момент формални търсения на художника“, казва културологът Иван Стефанов.
По думите му тази преднамерена подмяна на медията се открива и в най-разпознаваемата сред включените работи - „Автопортрет“ (2024/2015/1995), публикувана за пръв път като акция в списание „Изкуство/Art In Bulgaria“ през 1995 г. Освен, че не споделя фотографския реализъм на оригиналното изображение, показаният автопортрет се отличава от другите му живописни интерпретации заради колажираната кинезио лепенка, знак за физическото натоварване върху тялото на художника.
Според Стефанов важен акцент от настоящата експозиция е и картината Et in Arcadia ego (1630/2016) по Никола Пусен, която представя следващия период в работата на Расим - от 2006 г. насам художникът рисува с органични материали и натурални пигменти като урина, сол, изгоряло моторно масло, петрол и син камък.
„Независимо от точното композиционно репликиране на оригинала, тази творба от серията „Стари картини“ може да се отнесе към определението „недовършена“ поради ескизния характер на живописната ѝ разработка и по-свободното третиране на пластиката, фона и пренебрегнатата конкретика в детайла. Подобно приземяване на автора пред публиката е рядкост в съвременното изкуство, защото до голяма степен вече споменатата „аура“ произлиза от мистерията на гениалността, от скритата за всички зрители работа в ателието и от илюзията за почти неръкотворната перфектност – илюзия, поддържана от институционалните стандарти в света на изкуството“, казва културологът.
Красимир Кръстев–Расиме е роден през 1972 г. Завършва живопис в Националната художествена академия през 1998 г. Най-известната серия на автора е „Корекции” (1996-98), в която работи със собственото си тяло и пресъздава актуални социални модели – на типичния мачо красавец от рекламите, на мускулестия културист, на наркомана, на „другия”. 
/ВСР