Декларация за стратегическо партньорство между Република България и Република Азербайджан подписаха президентите Румен Радев и Илхам Алиев. Това се случи в резиденция „Загулба“ в азербайджанската столица Баку. Българският държавен глава е на официална визита в страната по покана на своя колега.
В присъствието на двамата държавни глави бяха подписани и други документи от двустранен интерес за задълбочаването и укрепването на сътрудничеството между България и Азербайджан.
Това са Договор за съвместно опериране между България Еър и Азербайджанската национална авиокомпания. От българска страна документа подписа Христо Тодоров – председател на Борда на „България Еър“. Също така Меморандум за разбирателство между Държавната петролна компания на Република Азербайджан и Асарел Инвестмънт ЕАД, подписан от Димитър Цоцорков – изпълнителен директор на Асарел Инвестмънт ЕАД“.
Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов подписа от българска страна и Меморандум за разбирателство между Министерство на иновациите и растежа на Република България и Министерство на цифровото развитие и транспорта на Република Азербайджан за сътрудничество в областта на технологичните иновации.
По-рано днес двамата държавни глави разговаряха на четири очи.