Днес и в събота в Регионален етнографски музей на открито „Етър“ представят боядисване на яйца с естествени багрила и изписането им по Ихтиманска школа. 
Боядисването с естествени багрила демонстрира Събина Хунева – майстор от музея. Тя показва на посетителите различни техники за боядисване на яйца. 
„Червеният цвят получаваме от корените на билката брош, зеленият от коприва, жълтият от глухарче и куркума, кафеникаво-оранжевите яйца багрим с шлюпина от лук. Тънкостта в боядисването на яйца с естествени багрила е билките и растенията да се накиснат от предишната вечер, за да се получи така наречения студен извлек. На сутринта на тих огън без да завира отварата, предварително сварените яйца се добавят и оставят в билките да къкрят. Така те се обагрят, а колкото по-дълго ги държите на огъня, толкова по плътни стават цветовете“, посочи Хунева. 
Майсторката допълни, че това не е труден процес. Боядисването с естествени багрила според нея е традиция, която е хем лесна, хем природосъобразна. Повечето продукти се намират в природата около нас и са леснодостъпни. 
В обновения Кръстник-Колчов хан на музея Велина Минева-Илиева, която е директор на Исторически музей – Ихтиман, учеше желаещите да правят писани яйца по Ихтиманската традиция. 
Тя представя една от трите школи за изписване на Великденски яйца - Ихтиманската школа. Велина Минева-Илиева посочи, че школите за писани яйца са три - Ихтиманска, Велинградска и Етрополска. По думите ѝ в Ихтиман яйцата се изписват по два начина. Преди първо са изписвали сурови яйца, натопени в сок от кисело зеле, и след това са ги варели в памучна боя. При тази техника се развалял рисунъкът върху яйцето. Така се е родил вторият начин - контурът върху бялото лице остава и се изписват растителни мотиви, като едно време са ги оцветявали с памучна боя, примесена с жълтък. 
„Не е труден процесът, както казвам, трябва да се покаже самата техника на изписване. Лесно е, интересно и успокояващо е, да изписваш яйца. Този метод е достъпен в ежедневието, защото мотивите, растенията представят заобикалящата ни среда, цветята, природата. Флоралните мотиви присъстват в носията, в бродерията, така са представени и в писаните яйца“, посочи Велина Минева-Илиева. 
Яйцата се сваряват, изписват се с геометрични или с растителни мотиви. Топят се в червена боя, след това се отстранява восъкът чрез нагряване на свещта, с която е нагрявана писалката, информира още Велина Минева-Илиева. 
Демонстрациите могат да се видят и на Велика събота в Регионален етнографски музей на открито „Етър“ в Габрово, като при писаните яйца всеки желаещ независимо от възрастта може да изпише яйце собственоръчно.