Състав на Окръжния съд в Хасково определи мярка за неотклонение "Задържане под стража" спрямо белгийски гражданин, търсен в родината си за трафик на наркотици, съобщиха от Съдебната палата. М. С. (64 г.) е издирван с Европейска заповед за арест (ЕЗА) от прокурор в кралството за изтърпяване на присъда за наркотрафик от пет години, от които трябва да доизтърпи 1140 дни. Наказанието е постановено от наказателния отдел на Апелативния съд в Лиеж, Белгия.
Той е бил задържан на Граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) "Капитан Андреево" при влизането си у нас на 27 април. Фактът, че М. С. е чужд гражданин и липсват трайно установени връзки в България, налага вземането на мярка за неотклонение "Задържане под стража“ като гаранция за явяването му пред съда в основното производство по екстрадиция, се мотивират магистратите.
Предишното подобно дело се състоя в Хасково на 23 април. Тогава магистратите също задържаха в ареста 48-годишен български гражданин, издирван в Кипър за кражба, незаконно притежание на имущество, проституция и сводничество. Повечето от 90 процента от издирваните международно лица, спрямо които се прилагат ограничителни мерки в Хасковския окръжен съд, биват установявани и арестувани на ГКПП "Капитан Андреево", сочи архивът на материалите в БТА.