Изложбата "Пазители на паметта" ще бъде открита на 30 април във фоайето на постоянната експозиция на Исторически музей (ИМ) "Искра" в Казанлък, съобщиха за БТА от културния институт. Тя е посветена на 80-ата годишнина от откриването на казанлъшката Тракийска гробница. 
В експозицията са включени 12 табла, представящи историята на проучването и опазването на паметника през годините, преплетена през професионалните биографии на личностите, които са свързани с това. Сред първите представени специалисти са директорът на музея при откриването на гробницата Димитър Чорбаджийски – Чудомир, художникът Асен Василиев който прави първите снимки, архелогът Васил Миков, който провежда разкопките, и реставраторът Карл Йорданов, който почиства и укрепва стенописите.
В последвалите години усилията за опазване са свързани с изграждането на защитна постройка над паметника и осигуряване на подходящи условия за неговото съхранение, посочват от ИМ "Искра". Важна роля за това изиграват архитект Драгомир Джидров, автор на първата защитна сграда, и архитект Дафина Василева, проектирала настоящата защитна постройка. Изключителна е ролята на проф. Пейо Бербенлиев. През 1966 година е свикан консилиум от специалисти на ЮНЕСКО по въпросите на опазване на Казанлъшката гробница. Сред участващите учени са проф. Харолд Плендерлей, Гари Томсън, проф. Джовани Мазари, проф. Паоло Мора, д-р Херман Кюн, проф. Бохдан Маркони.
Изграждането на точно копие на гробницата през 1974 година бележи следващия етап в опазването и представянето, напомнят още от музея. Проектът е на архитект Младен Панчев, а стенописите в копието са пресъздадени от проф. Любен Прашков, Златка Кожухарова и Слави Войков.
Снимките, използвани в изложбата, са от архивите на ИМ „Искра”, Литературно-художествен музей „Чудомир”, Националния археологически музей при Българската академия на науките, Централния държавен архив, катедра „Археология” при Софийски университет „Св. Климент Охридски” и личните архиви на проф. Миглена Прашкова и Петя Големанова.
Изложбата ще бъде достъпна за посетители до 30 юни, а входът е свободен.
Честването на 80-ата годишнина от отриването на казанлъшката Тракийска гробница започна със спектакъл, посветен на бита и културата на древните траки. През годината предстоят още множество събития, посветени на тракийската култура. Те ще бъдат посветени на 20-ата годишнина от откриването на гробницата на Севт III в могилата Голяма Косматка. Официално отворен за посетители предстои да бъде и гробнично-култовият комплекс Оструша, който беше изцяло реставриран и социализиран с мащабния проект на местната администрация „Светът на траките“. Той ще посрещне своите първи гости на 29 април.