Признатият като един от 50-те най-велики учени в света за миналата година от престижния "Клуб на изследователите" в Ню Йорк (The Explorers Club) Мануел Хосе Карпинтеро, заедно с двама колеги преподаватели и шестима ученици по програмата "Еразъм", посети музея по палеонтология към Софийския университет "Св. Климент Охридски" и Българския антарктически институт (БАИ). Това съобщи пресцентърът на висшето училище.
Испанските гости разгледаха музея с прочутия екземпляр на хоботен бозайник - дейнотериум, след което се запознаха с историята на българските полярни изследвания и с дългогодишните приятелски връзки с испанските антарктици.
Учениците проявиха голям интерес към импровизираната изложба на екземпляри от безгръбначната фауна от Южния залив и вкаменелости от скалите на остров Ливингстън.
Проф. Христо Пимпирев, председател на БАИ и ръководител на българските антарктически експедиции, подари своята книга "Антарктически дневници" в превод на испански език на всеки един от гостите, а той получи ценен екземпляр от книга, описваща десетгодишнината от изследванията на Астрономическото и географско дружество на Сиудад Реал, Испания.
В книгата се описва историческото плаване на ветроходната яхта "Санта Мария", в което участва Мануел Хосе Карпинтеро, която през 2005 г. достига 66 градуса южна ширина. По време на пресичането на пролива Дрейк, корабчето успява да се справи с 14-метрови вълни и завършва успешно прекосяването на Южния полярен кръг в двете посоки.
Испанските гости ще останат една седмица в България и това е първото им запомнящо се посещение в полярните потайности на Софийския университет "Св. Климент Охридски", отбелязват от висшето училище.