Кабинетът „Орешарски“ освободи вчера 19 областни управители, сред които и Стефко Бурджиев. За временно изпълняващ длъжността бе назначен неговият заместник Андриан Райков.
Новината за уволнението на губернаторите дойде изненадващо, тъй като в дневния ред на вчерашното заседание на Министерски съвет темата не беше изведена като точка. Но пък премиерът Пламен Орешарски няколко дни по-рано не беше обявил, че смяната на губернаторите на ГЕРБ ще е една от първите му задачи, но всички очакваха, че това ще се случи заедно с новите назначения.
Самият областен управител Стефко Бурджиев научи от медиите за смяната си.
Не че не съм очаквал да бъда освободен от поста, след като има ново правителство, но си представях, че всичко ще стане по цивилизования начин, че ще имам възможност да предам щафетата на новия областен управител, да го запозная с колегите и неотложните задачи, коментира Бурджиев. И показа подготвените от него папки с проектите, по които работи администрацията, както и доклад за състоянието на областта до 30 май 2013 година.
Що се отнася до решението Андриан Райков да стане и.д. областен управител до избор на титуляр, обяснението е просто. Той не беше в депутатската листа на ГЕРБ, докато другият зам.областен Веско Маринов и Стефко Бурджиев бяха част от нея.
Сега голямата интрига е кой ще е новият губернатор на Русе. В БСП пазят в тайна номинациите. Вчера депутатът Добрин Данев коментира, че Изпълнителното бюро на партията  ще решава в четвъртък как ще бъдат селектирани кандидатите за областните управи. Тогава щяло да стане ясно и къде ДПС ще има свои кандидати.
В конкурентните политически щабове обаче се говори, че още преди няколко дни в София е бил занесен списък с пет имена на кандидати за нов областен, предложени от Русе. В списъка били вече придобилите известност като възможни претенденти местни лидери на левицата: Венцислав Калчев, Божидар Йотов, Александър Неделчев и Иван Иванов.
Петото име в списъка било на бизнесмена и преподавател в РУ Красимир Ениманев. Самият Ениманев каза, че не знае за номинацията, но би бил удовлетворен, ако някой го е предложил, защото това е оценка на възможностите и качествата му. И че е въпрос на дълг, ако един гражданин бъде призован да свърши някаква дейност в полза на обществото, той да приеме.
Кой ще се окаже фаворитът на БСП за губернатор ще стане ясно вероятно до няколко дни. Но очевидно окончателното решение ще се взема в София, тъй като в Русе не могат да постигнат съгласие, твърдят депутати от другите политически лагери.
Що се отнася до ДПС, възможността партията на Лютви Местан да има свой човек за областен в Русе поне засега клони към нула.