Проф. Николай Овчаров е работил 25 години по книгата „Великите владетели на Второто българско царство“, като всяка глава е била отделна книга, които сега са събрани „немеханично“. Това той разказа на премиерата на изданието в сряда вечерта. 
„Това не е само научна книга. Предназначена е да може да бъде прочетена от всеки. Тя съдържа исторически факти от българската история между 12 и 14 век, написани на разбираем език“, каза археологът.  По думите му първата му идея за заглавие е „Благословените царе на Второто българско царство“. Искал е да служи като противопоставяне и препратка към книгата „Прокълнатите крале“ на Морис Дрюон.
Проф. Овчаров обяви, че му предстои турне из страната. Ще има представяне и в молдовската столица Кишенев. Причината е обещание, което дава на местните българи при последното си посещение там. Обяви, че работи по втори том, който ще се съсредоточи върху българската аристокрация от същия период.
Вицепрезидентът Илияна Йотова определи труда на проф. Овчаров като „анатомия на българската слава“. „Това не е роман. Не може да бъде изчетена на един дъх, но е хубаво да стои на нощното шкафче и да се прелиства честичко, защото, ако не уроци, от нея можем да черпим сила“, допълни тя.
Според проф. Пламен Павлов, книгата съдържа „много силен оптимистичен елемент“ дори, когато става дума за „по-недолюбваните“ царе като Иван Шишман.
„Професор Овчаров показва, че величието го има и във възхода, и в трагедията“, каза проф. Николай Кънев, ректор на Великотърновския университет.
Писателят и редактор Захари Карабашлиев пожела на проф. Николай Овчаров творбата му да образова бъдещите поколения и да дава храна за размисъл и вдъхновение на творците.
На събитието присъстваха Георги Първанов – президент на България (2002-2012), бившият министър на външните работи Екатерина Захариева, председателят на комисията по културата и медиите Тома Биков, народни представители. Събитието бе организирано от издателство „Сиела“, а водещ бе журналистката Ива Дойчинова.