Комисията по икономическа политика и иновации прие на второ четене законопроекта за ратифициране на Споразумението на участващите съдружници към Фонда на НАТО за иновации, внесен от Министерския съвет на 26 октомври 2023 г.
В мотивите към законопроекта се посочва, че с приемането му ще се утвърди желанието, изразено от правителството на България за изпълнение на проактивна високотехнологична политика и за укрепване на участието ни в иновационната политика на НАТО. Отбелязва се, че Фондът на НАТО за иновации се създава с цел да предоставя инвестиции в участващите страни. Той ще бъде финансиран от участниците на доброволна основа и ще бъде с продължителност на действие 15 години. Фондът ще бъде структуриран така, че да осигурява инвестиции във високотехнологични стартъпи, които имат потенциал за приложение в сигурността и отбраната. Размерът на финансовите средства се очаква да бъде около 1 млрд. евро за общ период от 15 години, се отбелязва в мотивите. 
Заместник-министърът на иновациите и растежа (МИР) в оставка Мартин Гиков посочи, че инвестиционната стратегия на Фонда на НАТО се базира върху това да бъдат избрани най-добрите компании, които са с двойно предназначение и биха "обърнали" определена индустрия. Самият избор на проекти е разписан в т.нар Устав на Фонда, избрани са професионални мениджъри, които селектират най-добрите проекти, след което тяхната роля е да бъдат предложени на министерствата на отбраната в различните държави, за да могат да бъдат валидирани тези проекти и евентуално приети като част от отбранителната система на съответните държави, обясни Гиков. 
Вече има 2 компании, които се разглеждат и са много близо до това да бъдат финансирани от Фонда на НАТО, каза Гиков. Той обясни, че информацията не може да бъде публична, тъй като има изисквания за конфиденциалност. Това, което можем да правим, е на информационните дни да даваме информация за брой компании, в какви сектори е инвестирано и за прогреса, който е свързан със самия инвестиционен процес, каза заместник-министърът. Мартин Гиков припомни, че МИР вече проведе такъв информационен ден за фирмите относно Фонда на НАТО за иновации и възможностите, които предоставя.
Александър Вълчев ("Има такъв народ") каза, че ИТН ще подкрепи законопроекта, като коментира, че със сравнително малък обем средства, с които страната ни влиза във Фонда, ще можем да имаме достъп до много проекти и пари, които ще доведат до иновации. Той обаче призова за повече публичност на процедурите, за навременно обявяване на критериите, по които фирмите ще бъдат избирани, както и да има публично обсъждане, за да не се получи, по думите му, нагласяване на конкурсите. 
Климент Шопов от "Възраждане" пък изрази съмнение, че каквито и да е средства ще дойдат в България по линия на този фонд.
На заседанието днес икономическата комисия прие на първо четене промени в Закона за медицинските изделия, внесен от Министерски съвет на 31 октомври 2023 г. 
Заместник-министърът на здравеопазването в оставка проф. Илко Гетов отбеляза, че със законопроекта се осигуряват мерките на национално ниво по прилагането на задълженията, произтичащи от два регламента на ЕС. Сред промените е, че за първи път се създава възможност лечебните заведения да произвеждат и използват за собствени нужди медицински изделия и медицински изделия за инвитро диагностика. Въвежда се и задължение за регистрация на лечебните заведения, които ще ги произвеждат и използват. Друга част от законопроекта е свързана с провеждането на клинично изпитване на медицински изделия и изпитване на действието на изделия за инвитро диагностика, отбеляза Гетов. Според промените България трябва да започне да качва цялата информация за клиничните изпитвания в Европейската база данни за медицинските изделия - Eudamed.