По повод Международния ден на франкофонията – 20 март, в Народното събрание беше открита изложбата „Франкофония и университетска дипломация“, се посочва на сайта на парламента.
Събитието, организирано от заместник-председателя на парламента Филиз Хюсменова и председателя на Комисията за прякото участие на гражданите и взаимодействието с гражданското общество Валентин Тончев в партньорство с посолствата на Френската република, Конфедерация Швейцария, Кралство Мароко и Румъния в България, се състоя в чест на 53-ата годишнина от създаването на Международната организация на франкофонията.
Експозицията включвa 20 пана, които показват различни аспекти от дейността на представителите на академичния свят във франкофонското пространство.
Заместник-председателят на Народното събрание Филиз Хюсменова изрази задоволството си, че законодателната институция е домакин на подобно събитие. Днешният ден е истинско тържество на свободолюбивия дух, на неизчерпаемия стремеж към културно обновление и към развитие, подчерта тя и допълни, че така се утвърждават ценности като мир, демокрация, толерантност и солидарност. По думите ѝ френският е езикът на красотата, дипломацията и културата.
Нарастващата сложност на глобалните, мултилатералните и трансграничните предизвикателства налагат създаването на пространство на диалог и сътрудничество между политици, дипломати, академични лица и научни работници, посочи председателят на парламентарната Комисия за прякото участие на гражданите и взаимодействието с гражданското общество Валентин Тончев. Той припомни, че България въвежда изучаването на френски като първи чужд език в края на XIX в. и се присъединява към Международната организация на франкофонията през 1993 г. по инициатива на президента Желю Желев.
Посланикът на Френската република в България Жоел Мейер определи отбелязването на Международния ден на франкофонията и като празник на динамизма на парламентарната дипломация. Според него френският се превръща все повече в език, свързан с бизнеса, науката и иновациите.
В откриването на изложбата участваха хорът на 9-а Френска езикова гимназия „Алфонс дьо Ламартин“ и хорът към Софийския университет „Linguaccord”. На събитието присъстваха още народни представители, преподаватели по френски език, общественици, журналисти, представители на дипломатическия корпус и на Френския културен институт в България, посочват от пресцентъра на парламента.