На заседанието на Европейския съвет в Брюксел, което ще се състои на 21-22 март, България ще отправи силно послание в подкрепа на Украйна. "По темата "Украйна" се предвижда да бъде отправено силно послание в подкрепа на страната", пише в решението на Министерския съвет (МС) в оставка, съобщиха от правителствената информационна служба.
Заседанието на Европейския съвет е посветено на темите: Украйна; Сигурност и отбрана; Близък изток; Разширяване; Външни отношения; Миграция; Селско стопанство и Европейски семестър.
По част "Сигурност и отбрана" централно място в дискусията ще бъдат усилията за укрепване на европейската отбранителна индустрия.
Ще бъдат обсъдени тежката хуманитарна ситуация, хуманитарната подкрепа от Европейския съюз за Газа и необходимостта от хуманитарна пауза по темата за Близкия изток.
Държавните лидери ще обсъдят напредъка на Босна и Херцеговина въз основа на доклада на Европейската комисия от 13 март т.г. в частта "Разширяване".
Ще бъде обсъдена и темата "Външни отношения", като ще бъде засегната смъртта на Алексей Навални и ситуацията в Беларус. По линия на миграцията лидерите ще направят преглед на актуалното състояние на темата.
По отношение на селското стопанство се предвижда да бъдат обсъдени областите, в които е необходимо общо действие. По отношение на Европейския семестър се очаква лидерите да подкрепят политически насоки за приоритетите на Годишната стратегия за устойчив растеж и препоръката относно икономическата политика на еврозоната. 
В рамките на заседанието на Европейския съвет, на 22 март, е предвидено и заседание на Срещата на върха на държавите от Еврозоната, информираха от правителствената пресслужба.
ЕС трябва да изпрати силно послание за категорична и дългосрочна подкрепа за Украйна на предстоящия Европейски съвет. Особено внимание трябва да отделим на сигурността и стабилността в региона на Черно море, които са застрашени от действията на Москва“, заяви заместник-министърът на външните работи Елена Шекерлетова в Брюксел. Тя участва в редовното заседание на Съвет „Общи въпроси“ на ЕС, припомня БТА.