С подкрепата на кмета на Община Разград Добрин Добрев и съдействието от страна на Капанския ансамбъл с директор Светослав Стойчев, лудогорският град ще бъде домакин на първия полуфинал на Националния конкурс „Топ 10 български танцов фолклор 2024 г." , съобщиха организаторите от „Фолк Уърлд“. 
Второто издание на конкурса за фолклорни танцови състави и ансамбли, представящи обработен танцов фолклор, е в категория „Самодейни фолклорни танцови състави и ансамбли с възраст на участниците от 13 до 18 г.“. До полуфиналите, които ще се проведат на 6 и 14 април в Разград и София, достигнаха общо 15 танцови формации.
На сцената на Общинския културен център в лудогорския град ще се съревновават седем фолклорни формации от страната. Това са танцовите ансамбли „Никола Гинов“ и „Радост“ в Бургас с художествен ръководител Димитър Гинов, Фолклорен ансамбъл „Русчуклийче“ с художествен ръководител Нели Гарвалова, Ансамбъл „Шумен“ с художествен ръководител проф. д-р Катя Кайрякова, Фолклорен танцов ансамбъл „Сивет“ в Габрово с художествен ръководител Валентина Маринова, Представителен детско-юношески фолклорен ансамбъл “Шарено герданче” с художествен ръководител Светла Стаменова и танцов ансамбъл „Дунавска младост" в Тутракан с художествен ръководител Елена Атанасова.
Вторият полуфинал е на 14 април в Дома на културата „Искър“ в София, в който ще се надиграват осем фолклорни формации. Първите десет в класирането от двата полуфинала ще участват във финалната битка на 22 юни – Деня на българския фолклор, в зала 1 на Националния дворец на културата.
Националният конкурс „Топ 10 Български танцов фолклор“ е ежегоден национален конкурс за самодейни танцови ансамбли и състави, който се провежда в различни категории. Отличава се с най-тежките и трудни изисквания за достигане до участие и класиране на финал. Конкурсът е най-престижното фолклорно събитие от подобен род в България за последните години, което се отличава и с най-големия награден фонд за отличените на финал състави и ансамбли, посочват организаторите.