Единадесет нови гроба са разкрити при миналогодишните проучвания на Варненския халколитен некропол. Това съобщи на пресконференция, посветена на Деня на археологията, ръководителят на разкопките гл.ас. д-р Владимир Славчев. Екипът на Варненския археологически музей е продължил да изследва югоизточната част на праисторическия обект, по който се работи отново от 2021 г. след 30-годишно прекъсване. Миналата година за първи път е получено допълнително финансиране от Община Варна, освен от Министерството на културата, и това е дало възможност да се работи в продължение на два месеца, каза Славчев. 
Разкрит е участък от 300 квадратни метра с нови 11 гроба от Късната каменно-медна епоха. По думите му те показват стандартните погребални практики, установени вече за некропола, но за първи път в територията са намерени и ритуални площадки от късно желязната епоха. Те не са свързани с некропола, а с по-късно използване от местното тракийско население за собствени ритуални практики, обясни ученият. 
В 11-те новооткрити гроба са погребани предимно мъже. В два от тях са открити златни украшения - халки и един амулет. Изключително интересна е намерената огърлица от спондилусови мъниста с висулка от неустановяван до момента тип по Западното Черноморие, съобщи Славчев. Тя е направена от черупката на средиземноморската мида спондилус и е във формата на човешка фигура, уточни той. Заедно с нея е разкрит и три пъти по-голям фрагмент от мрамор със същата форма, като горната му част е отчупена. По думите му златните открития са атрактивни, но те са само част от целия комплекс проблеми в обекта и за археолозите другите находки са изключително интересен източник на информация за социалното устройство, инструментите и бита на населението. 
Проучванията на Варненския халколитен некропол ще продължат и в бъдеще, каза ръководителят и допълни, че археолозите разчитат в следващите два сезона да приключат окончателно източната му половина и да се стигне до финална публикация за този известен и важен обект. 
Най-важните находки от обекта са експонирани в изложбата „Българска археология 2023“ на Националния археологически институт с музей при БАН, която се открива днес и продължава до 26 май.