„Утро“ направи опит да се свърже с „Българи в Румъния“. Без резултат

Ще пътуват ли русенци бързо и комфортно с влак до Букурещ и летище „Отопени“? За първи път новината, че предстои пускането на такава жп връзка, се появи в края на април миналата година. Още тогава беше закована и скоростта на движение - до 160 км/ч. По нашите стандарти нещо като влак стрела. След това, през септември миналата година, благата вест беше повторена от фейсбук групата „Българи в Румъния“ с повече конкретика. Последното подгряване на очакванията беше около Нова година - от същата фейсбук група. 
Новината за бързата и удобна жп връзка между Русе и Букурещ беше публикувана от десетки, а може би и стотици български медии, включително и от „Утро“, с позоваване на „Българи в Румъния“. Имахме предвид и съобщението на БТА. Но след появилите се съмнения, че информацията може да не е коректна, решихме да се свържем с източника - посочената група в социалната мрежа. „Появиха се публикации, че информацията е спекулативна, дори се задава въпроса фалшива новина ли е това. Може ли да дадете малко повече информация и подробности?“, помоли редакцията чрез съобщение в профила на „Българи в Румъния“. Съобщението беше прочетено, но отговор не последва.
Междувременно сайтът „За истината“ публикува своя разработка по темата с автор Кристиян Юлзари. Младият журналист на свободна практика е от Русе, професионалният му път започва още в Английската гимназия в Русе, когато става част от редакцията на националната платформа за ученическа журналистика sCOOL Media. Оттогава досега отразява вътрешната политика за регионални и национални медии. Носител е на наградите „Валя Крушкина - журналистика за хората“, Web Report и „Червена линия“ на Антикорупционния фонд. В момента изучава „Политология“ в Софийския университет. Ето какво пише Кристиян Юлзари.

На прага на 2024 г. анонимна страница във Фейсбук съобщи, че съвсем скоро живеещите от двете страни на р. Дунав ще пътуват с високоскоростен влак между Русе и Букурещ, а оттам и до международното летище „Отопени“. Символичната цена за билет от само 5 евро допълнително зарадва местните хора. „Новината“ мигновено беше съобщена от БТА, телевизии и интернет сайтове без каквато и да е проверка. Ентусиазмът на русенци, които отдавна настояват за удобна връзка с летището в Букурещ, обаче бързо катастрофира в глух коловоз.
Оказа се, че нито става дума за високоскоростен влак, нито той ще тръгне през март.
Всъщност, може и въобще да не тръгне.
Това е хипотетичен проект на частния румънски железопътен превозвач Transferoviar Calatori (TFC), за който българските железници (БДЖ) не са информирани. Нещо повече Ц самата компания, на която се възлагат надежди да поддържа маршрута, неформално отрече това да е вярно. 
Железопътната линия от румънската столица до граничния град Гюргево не работи от 2005 г. насам, когато след проливни дъждове и последвало наводнение  се срути жп мостът Градищея над река Аджеш. От тогава до сега всички влакове до границата с България преминават през алтернативен маршрут, който удължава разстоянието с над 70 км. 
През 2020 г. стана ясно, че Румъния е инвестирала близо 120 млн. евро за възстановяването на моста, както и за цялостна реконструкция на железопътната линия. Проектът се изпълнява от австрийското дружество „PORR Construct“, като голяма част от средствата за реализацията му идват от Европейския съюз.
Бавно изпълнение, гръмко съобщение
Първо според „Българи в Румъния“ високоскоростните влакове трябваше да тръгнат през лятото на миналата година. Това така и не се случи, тъй като ремонтът на линията не беше завършен в срок. Обстоятелството не попречи на анонимната страница във Фейсбук да съобщи, че „дейностите протичат с бързи темпове“.
След това беше казано, че трасето ще бъде готово през септември м.г. Когато стана ясно, че и този срок е нереалистичен, се появи нова вест Ц влаковете тръгват през декември 2023 г. заедно с новото разписание на БДЖ.
Не стана и този път 
Така се стигна до предпоследния ден на миналата година, когато същата Фейсбук страница обяви, че лелеяните влакове ще започнат да се движат от март 2024 г. В надпреварата коя първа да съобщи новината се включиха местни и национални медии, както и Българската телеграфна агенция (БТА).
Еуфорията от модерните водородни влакове, които щели да развиват скорост от 160 км/час премина и от другата страна на Дунав, където десетки румънски медии се позоваха на съобщението на БТА (съобщението е от Букурещ, на английски език, авторът е Любомир Гецов и се позовава на сайта https://bgtourism.bg/ - б.р.).
Частният румънски железопътен превозвач TFC неофициално отрече, че ще обслужва редовни влакове по линията Букурещ-Гюргево-Русе. „За истината“ изпрати въпроси до компанията, но до публикуването на този текст отговор не беше получен. 
От БДЖ-Пътнически превози съобщиха за „За истината“, че: „До този момент няма официална информация за намеренията на частния железопътен оператор в Румъния за реализиране на пътуването на такъв влак“.
От компанията поясняват, че БДЖ е единственият пътнически железопътен оператор у нас и като такъв „има отношение при определянето и съгласуване на разписанията на влаковете“.
Според специализираното румънско издание „ROMANIA FEROVIARA“ обявеният краен срок за завършване на проекта през март т.г. е нереалистичен и не се основава на никакви данни. От там отбелязват, че максималната скорост по линия 102 между Букурещ и Гюргево е 120 км/ч, като заради спецификите на терена влаковете ще се движат с 60,80 до максимум 100 км/ч, а не с оповестените 160 км/ч. Така пътуването по маршрута ще отнема час и половина.
Не на последно място трябва да се направи разлика между приключването на ремонтните дейности по трасето, пускането на линията в експлоатация и стартирането на редовна железопътна услуга. Последното няма общо с първите две и ще отнеме време, докато бъде съгласувано между българската БДЖ и румънския железопътен превозвач. Ето защо „ROMANIA FEROVIARA“ прогнозира, че влаковете до Русе могат да тръгнат най-рано през юни т.г.
Сигурен, надежден и бърз
транспорт с влак до летището в Букурещ Ц не и докато не влезем в Шенген.
На практика връзка от Русе до румънската столица по релси има и в момента - един път на ден в посока. Разстоянието, което с кола се изминава за около един час, с влак отнема в най-добрия случай 3 часа. 
Но дори когато основната линия бъде пусната в експлоатация след края на ремонта, а времето за пътуване по релси - скъсено почти двойно, надеждна връзка между двете държави все още няма как да има. Причината е в половинчатото влизане на България и Румъния в шенгенското пространство от март 2024 г. само по въздух и вода.
„Летопис“ на приключението да пътуваш с влак през граница
Международният бърз влак Букурещ-Гюргево-Русе-София и обратно пътува ежедневно. От българската столица композицията тръгва в 7 сутринта, а тази в обратната посока - в 9. По обяд двата влака се срещат на гарата в Русе, където трябва да бъде извършена гранична проверка, след което всеки от тях да продължи своя път.
Контролът изглежда по следния начин: полицаи на гранична полиция минават през купетата, за да вземат личните документи на пътниците. После слизат от влака, връщат се обратно в офисите си и правят проверка на документите. Времето за тази процедура зависи от броя на пътуващите, но особено през летните месеци за целта са необходими 30-40 минути. Ако всичко е наред и не се окаже, че сред пътниците има издирвани лица или такива с изтекли срокове на личните документи, проверяващите се връщат във влака и раздават обратно паспортите.
Редовните пътници на този влак открай време имат навика да си предвиждат поне половин час закъснение към времето за пристигане по разписание. Тази предпазливост не е плод на недоверие в точността на услугите, предлагани от БДЖ и гранична полиция. Бърза справка в сайта на националния ни жп превозвач показва, че почти през ден международният влак от Букурещ закъснява с поне тридесет минути, а обявената причина - „късно приет влак в гранична гара“. Има и дни, в които закъснението се измерва в часове.
Успешно преминатата гранична проверка в Русе не означава край на граничния контрол, защото упражнението по проверка на лични документи се повтаря по идентичен начин и от другата страна на Дунав мост, на гарата в Гюргево.
Това е действителността, в която потъва всеки, събрал кураж да пътува с влак между България и Румъния. И това положение ще остане непроменено, докато двете страни не влязат пълноценно в шенгенското пространство.