Това, което постигна рейтингът на университетите в България, наистина промени облика на българското висше образование. Ако след още десет години имаме шанса да бъдем заедно, ще видим, че може би ще стане и това - български университет, ако не в топ 10, поне в топ 100 да се класира. И да е един от водещите в Европа и в света, каза министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков на церемонията "Академични оскари" за 2023 г., която беше организирана от вестник "24 часа". Той връчи наградата на проф. Бойчо Ланджов - ректор на Медицинския университет (МУ) в София.
Отличията са базирани на 13-ото издание на Рейтинговата система на висшите училища в България за 2023 г., което беше представено на 1 декември миналата година. Рейтинговата система е ежегодна класация, организирана от Министерството на образованието и науката (МОН) и от консорциум, в който са включени Институт "Отворено общество" и "Сирма груп".
Изключително съм радостен да бъда на това събитие и да връча тази награда на Медицинския университет в София, който е един от водещите университети в областта на медицинските науки. Това е така, защото този университет има най-много история, най-много постижения, но МУ-София е свързан и с още няколко важни тенденции. На първо място това е почти нулевата безработица на завършилите МУ-София и това е едно огромно постижение за всеки съвременен университет, каза министър Цоков. 
Той съобщи, че в Медицинския университет в София има и два пъти нарастване на броя на чуждестранните студенти, но добави, че нашите медицински университети привличат студенти не само от Европа, а и от света. Медицинските университети и Медицинският университет в София са лицето на нашето висше образование, защото не само дават добра подготовка на българските и на чуждестранните студенти, а и са изследователски университети. В тях се случва и голяма част от науката в България и се увеличават публикациите в световните бази от данни, каза министър Галин Цоков.
На церемонията присъства и министър-председателят акад. Николай Денков, който произнесе слово и връчи наградата на ректора на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Георги Вълчев. СУ е на първо място в 22 професионални направления в изданието на Рейтинговата система на висшите училища в България за 2023 г. 
Всеки един студент в България трябва да бъде горд, че е студент във висшето училище, в което се намира. Това е нашата обща задача и се надявам да работим заедно по нея. Това заяви премиерът акад. Николай Денков на церемонията "Академични оскари" за 2023 г. Най-важното е, че успяваме да запълним информационния вакуум в една трудна и емоционална за кандидат-студентите област, за да могат те да направят информиран избор, заяви премиерът. Той определи церемонията като едно от най-полезните събития, на което е присъствал. 
Рейтинговата система е една от най-добрите. Получаваме ценна информация във всяко едно висше училище и професионално направление“, каза още министър-председателят. Различните висши училища и направления не се съревновават по една, а по различни писти. По всяка от тези писти мярката за качество има своите особености, припомни премиерът Денков. 
Българското висше образование дълго време беше подценено и сега, с усилията на колегите от висшите училища, доказахме, че достойно се вписваме в европейското образователно пространство и даваме подготовка и знания, които по нищо не отстъпват от знанията в европейските университети, заяви ректорът на Софийския университет проф. Георги Вълчев.
Министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева връчи отличието на адмирал Боян Медникаров - ректор на Висшето военноморско училище "Никола Й. Вапцаров", и на проф. Дарина Заимова - заместник-ректор на Тракийския университет в Стара Загора.
Работим в тясно сътрудничество с МОН и с премиера акад. Николай Денков, защото сме заложили като основна визия на страната инвестицията в научно-развойния капитал и в човешкия потенциал на България, каза министър Стойчева. Тя съобщи, че за първи път в програмите за финансиране на Министерството на иновациите и растежа от тази година има отделен значителен ресурс за комерсализация на научни разработки - предвидени са 300 милиона лева, за да бъде насърчена връзката между науката и бизнеса.
Кметът на София Васил Терзиев връчи наградите на проф. Георги Янков - ректор на Националната художествена академия "Проф. Панчо Владигеров", и на ректора на Нов български университет проф. Пламен Дойнов.  
Председателят на Българската академия на науките акад. Юлиан Ревалски връчи отличията на проф. Сава Димитров - ректор на Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров", и на проф. Тони Шекерджиева-Новак, ректор на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. За нас е от изключително значение качеството на образованието във висшите училища, защото, ако няма такова качество на образованието и БАН няма да я има, каза акад. Ревалски.
Миглена Узунова-Цекова, старши директор на "Човешки ресурси" в А1, връчи наградата на ректора на Техническия университет проф. Иван Кралов.
Председателят на Съвета на ректорите акад. Лъчезар Трайков връчи отличието на чл.-кор. проф. Иван Илиев - ректор на Лесотехническия университет.
Иван Георгиев - главен финансов директор и член на Управителния съвет на "Кауфланд" България връчи отличието на ректора на Университета за национално и световно стопанство проф. Димитър Димитров.
Изпълнителният директор на "Геотрейдинг" АД Емилия Илиева поднесе наградата на проф. Ивайло Копрев - ректор на Минно-геоложкия университет "Св. Иван Рилски".
Изпълнителният директор на "Клийнтех" Маряна Ханъмова връчи отличието на проф. Иван Марков - ректор на Университета по архитектура, строителство и геодезия.
Светослав Любомиров - генерален мениджър на "Главболгарстой" холдинг, поднесе наградата на проф. Сеня Терзиева - ректор на Химико-технологичния и металургичен университет.
Андреа Тониети, директор на "Хора и култура" и член на УС на "УниКредит Булбанк", връчи наградата на д-р Марги Енсин  - президент на Американския университет в България.
Актьорът и бивш министър на културата Владимир Пенев връчи отличието на проф. Станислав Семерджиев - ректор на НАТФИЗ, и на старши комисар доц. д-р Иван Видолов - ректор на Академията на МВР.
Иво Русев - главен търговски директор на "Телелинк бизнес сървисис", поднесе наградата на проф. Веселина Горанова - заместник-ректор на Медицинския университет в Пловдив.
Ирена Цакова, директор на "Разрешителни и правни дейности" в "Дънди прешъс металс", връчи отличието на проф. Христина Янчева - ректор на Аграрния университет в Пловдив.
Георги Стойчев - ръководител на екипа, който изработва рейтинговата система, връчи наградата на проф. Димитър Димитров - ректор на Великотърновския университет, и на проф. Галин Иванов - ректор на Университета по хранителни технологии в Пловдив.
Председателят на Комисията по образованието и науката в Народното събрание Красимир Вълчев връчи наградите на бригаден генерал Иван Маламов - ректор на Националния военен университет "Васил Левски" във Велико Търново, и на проф. Красимир Петков - ректор на Националната спортна академия "Васил Левски".
Според Рейтинговата система на висшите училища трите професионални направления с най-много действащи студенти през 2023 г. са: "Икономика" с 24 906, "Педагогика" (16 900) и "Медицина" (12 660). Най-малко студенти се обучават в направлението "Теория на изкуствата" - 48.  
Висшето училище с най-голям брой действащи студенти е Софийският университет "Св. Климент Охридски" - 19 167, следвано от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" с 16 226 и от УНСС с 14 358 студенти. 
Две са висшите училища, които имат под 100 студенти. 85 студенти има в Театралния колеж "Любен Гройс", а 94 са студентите в Европейския политехнически университет в Перник, беше съобщено при представянето на последното издание на Рейтинговата система на 1 декември 2023 г. в МОН.