Отпадането на тайната на осиновяване е важно, защото това ще даде възможност на осиновените да наредят пъзела на живота си. Това звучи малко клиширано, но е точно така, каза за БТА психологът Величка Дошева от Българска асоциация „Осиновени и осиновители“ (БАОО). Тя коментира промените в Семейния кодекс, приети от парламента през декември. С измененията се дава възможност осиновени деца по-лесно да получат информация за своя произход.
Представете си тригодишно дете, което бива осиновено. Нима допреди три години това дете няма история, било е ничие, без корени?, запита Дошева. По думите ѝ осиновителите са част от историята на осиновената рожба след осиновяването, но след време детето ще иска да намери частиците от живота си, за да узнае какво е било преди това. Осиновените не търсят по принцип майка и баща, те имат своите родители, но търсят своите корени, коментира Дошева.
Отпадане на „важните обстоятелства“
Да се премахне изискването за „важни обстоятелства“ за предоставяне на достъп до информацията за произход предвиждат гласуваните законодателни промени. Дошева определи това като победа. Абсолютно това е победа, ние бяхме последната държава в Европа, в която достигането до тази информация не беше урегулирано, заяви експертът. И добави, че в частта за осиновяване Семейният кодекс не е бил променян от 1967 г., а всеки съд е тълкувал различно тези „важни обстоятелства“. Защото никой не беше упоменал кои са тези важни обстоятелства, допълни Дошева. Осиновени хора с онкологични заболявания, които имат нужда от трансплантация, искат да открият информация за произхода си, но съдът им отказва такава, даде пример тя.
Говорим за нуждата от промяна от години, още от създаването на БАОО през 2004 г., посочи Дошева. Тя разказа, че тогава е започнала кампанията за промяна на обществените нагласи към осиновяването. Организацията подпомага не само семейства, пристъпили към осиновяване, но и вече осиновени хора, които имат нужда от съдействие, за да стигнат до истината за биологичния си произход. БАОО прави информационни събития в страната всяка година.
Предотвратяване на разсиновяванията
С промените в Семейния кодекс се ограничава и възможността за разсиновявания, като ще се изисква задължителна експертна оценка от психолог и социален работник. Тази промяна е важна, защото много често има т.нар. скрити разсиновявания, отбеляза Дошева. Криза в отношенията между родителите и детето могат да се появят, когато осиновеният навлезе в тийнейджърска възраст. По думите на Дошева тогава семейството може да реши, че детето е проблемно, защото е осиновено и впоследствие то да бъде изведено от семейството, като „не е задължително непременно да бъде разсиновено по съдебен път“. Експертът описа ситуацията като „няма човек, няма проблем“, но подчерта, че това не е начинът да се реши кризата. И уточни, че в такива случаи е необходимо възрастните да бъдат подпомогнати, да се обсъди ситуацията и да се намери решение на кризата. Темата с разсиновяванията засяга и подобряване на процедурата с подбора на кандидат-осиновителите, проучването за тях, за нагласата им да осиновяват дете и т.н., отбеляза още Дошева.
Осиновителите даряват безусловна обич
Стремежът да дариш обич трябва да е водещ при осиновителите на деца. Не могат да се излекуват раните на осиновеното дете, но безусловната обич може да помогне те да бъдат превързани, призова психологът. Понеже самата тя е осиновител, Дошева призова осиновителите да не се притесняват от това, че децата им могат да поискат да разберат своя произход. Тя направи паралел с книгата на Луис Сепулведа „Историята на една чайка и на котарака, който я научи да лети“. Сюжетът разказа за бебе чайка, отгледана от котарак и неговите другари. Тази история е показателна, защото чайката остава при котараците, защото цялото ѝ същество познава този живот. Котараците обаче „ѝ дават криле да полети“ и разказват на птицата за живота ѝ преди да стане част от семейството на котките, каза Дошева.
На хората, които тепърва тръгват по пътя на осиновяването, ще им кажа да не се страхуват от предизвикателствата, отправи послание тя.