Най-добрата оперета на Йохан Щраус-син - това е „Прилепът“, чиято премиера Русенската опера ще представи на 29 декември от 19 часа в Доходно здание.
Оперетата е сътворена по комедийния фарс „Затворът“ на Родерих Бенедикс и водевила „Новогодишната нощ“ на Анри Мейак и Людовик Алеви. Красивата й музика, искряща от радост, остроумният текст и сюжет, състоящ се от поредица от забавни ситуации, съдържат, за радост на привържениците на брачната вярност, незаменима закачлива морална поука, изказана с присъщия за оперетния жанр хумор.
Първа й постановка в България е през 1919 година в „Свободен театър“, а в Русе за пръв път е играна на 26 декември 1965 година.
„Новата сценична версия на „Прилепът“ е пета по ред постановка на сцената на Държавна опера-Русе и съм изключително горд и щастлив, че ръководството на Русенския оперен театър ми оказа честта и доверието, именно аз да съм неин режисьор! „Прилепът“ - това е класически пример за танцувална оперета, възпяваща ярките емоции, любовните страсти и семейните перипетии, разкрити на фона на прекрасните мелодии на валса, полката, чардаша и кадрила. Сюжетът е актуален винаги с темите, които ни поднася - вечните проблеми в съпружеските отношения, любовта и ревността, радостта и разочарованието! Репетициите за премиерата вече започнаха и мога да кажа, че русенци ще преживеят най-вълнуващите мигове с невероятния спектакъл, който им подготвяме“, сподели на пресконференция режисьорът Александър Мутафчийски.
„Ролята на Айзенщайн за мен е едно много приятно предизвикателство, защото аз съм по-скоро класически оперен певец. Образът на Айзенщайн е един многопластов образ и всъщност не е толкова повърхностен, колкото изглежда на пръв поглед... Новобогаташ и бохем, облагодетелстван от политическата конюнктура в Австро-Унгария по онова време, той обича празненствата и веселието, както и забежките с красиви жени! С други думи - граби с пълни шепи от живота. Това е един ярък образ, леко ироничен, който осмива света, но често и себе си! Може да прозвучи скандално, но няма да крия, че аз самия откривам общи черти между мен и Айзенщайн. Въпреки това не бих казал, че има нещо негативно в образа на моя герой, защото оперетата като жанр носи много живот и само радост“, допълни тенорът Борис Луков.
„Участвал съм в същата оперета преди време като гост на княз Орловски на неговия бал. Сега обаче ще бъда в ролята на затворническия надзирател Фрош, която навсякъде по света се изпълнява от известен комедиен актьор! Винаги ми е било приятно да съм част от оперетни спектакли! Операта и оперетата всъщност са любимото ми сценично изкуство... Още като студент във ВИТИЗ моята преподавателка Милка Драгнева ме попита кой ми е поставял гласа и ми каза, че е трябвало да кандидатствам в Консерваторията. Имах идея за магистратура по пеене по-късно, но така и не я осъществих. Еделина Кънева и Бойко Цветанов са ми помагали като вокални педагози за моите гостувания в други оперни театри в България. А Русе е град, в който имам много приятели и добри спомени, свързани с тях. Обичам Русенската опера и съм гледал нейни спектакли. Признавам, че очаквам с нетърпение срещата си с русенската публика“, каза специалният гост в премиерата на „Прилепът“ Тончо Токмакчиев.