Министър-председателката на Индия Индира Ганди е убита на 31 октомври 1984 г. от двама от телохранителите си - сикхи. Убийството е отмъщение за заповедта на Ганди индийската армия да щурмува свещеното място на сикхите - Златния храм, където са се били барикадирали екстремисти сикхи.
Индира Ганди е родена на 19 ноември 1917 г. В историята на Индия тя остава не само първата жена, заемала премиерския пост, но и политик, сторил много за укрепване на международния авторитет на страната. Баща й Джавахарлал Неру е лидер на движението за независимост на страната от Британската империя. По-късно става и първият министър-председател на Индия.  През 1956 г. Индира Ганди е избрана за президент на младежката организация към Индийския национален конгрес, а през 1964 г., след смъртта на баща й, тя е избрана на негово място в парламента.Два пъти е избирана за министър-председател на Индия - от 19 януари 1966 г. до 22 март 1977 г. и от 14 януари 1980 г. до убийството й на 31 октомври 1984 г.  През първия си мандат като премиер Индира Ганди национализира банките, промишлеността се развива с бързи темпове, в експлоатация е пусната първата АЕЦ в щата Махаращра, а в селското стопанство се развива  т. нар. зелена революция, благодарение на която Индия за първи път става независима от външни доставки на хранителни продукти и селскостопанска продукция. Вторият ѝ мандат като премиер е изпълнен с конфликти със сикхите, живеещи в щата Пенджаб. През юни 1984 г. терористи превземат светинята на сикхите - Златният храм в Амритсар. В отговор индийското правителство провежда военна операция „Синя звезда“, при която храмът е освободен, а около 500 негови защитници убити.
За утрото на 31 октомври 1984 г. Индира Ганди има насрочена среща, която очаква с удоволствие - телевизионно интервю с британския писател, драматург и актьор Питър Устинов.  За интервюто тя решава да свали бронираната жилетка, смятайки, че я прави пълна, което по-късно се оказва фатално. Правителството така и не разбира кой е възложител на убийството на Индира Ганди. 
БТА съобщава в своите международни  бюлетини за убийството на министър-председателя на Индия. В бюлетина “Международна информация” е отбелязано: 
Индира Ганди загина
Делхи, 31 октомври 1984 г.  Индийската министър-председателка Индира Ганди бе убита тази сутрин при атентат.Изстрелите срещу Ганди били дадени на улицата пред дома ѝ от двама души от нейната охрана. Както съобщи индийската агенция ПТИ, министър-председателката веднага била закарана в болница, където въпреки изключителните усилия на лекарите тя починала малко по-късно. Ганди имала 16 рани от автоматично оръжие.
Единият атентатор бил застрелян на място от телохранителите, а другият бил арестуван и отведен в болница с леки рани. Агенциите ПТИ и ЮПИ посочват, че атентаторите са членове на сикхска екстремистка групировка.Според преценките на индийското разузнаване злодеянието е плод на грижливо обмислен заговор. От развоя на събитията стана ясно, подчертава ПТИ, че заговорниците са успели да проникнат в охраната на министър-председателката и да внедрят там свои хора. Напоследък индийските сили за сигурност арестуваха прехвърлени от чужбина терористи, натоварени да ликвидират държавници и политици в Индия и да извършват диверсии в Делхи и в цялата страна, отбелязва ПТИ.
Убийството на Индира Ганди, която се ползваше с голям авторитет и в страната си и в цял свят - бе извършено няколко седмици преди общите парламентарни избори в Индия. Прогнозите сочеха, че с изборите ще бъде продължено управлението на Индира Ганди и на нейната партия Индийски национален конгрес /И/ - управление, равнозначно на прогресивни социалноикономически промени и миролюбива, антиимпериалистическа външна политика.
Индира Ганди, изтъкнат държавник и политик на Индия, е родена на 19 ноември 1917 г. тя е дъщеря на Джавахарлал Неру - ръководител на националноосвободителното движение и първи министър-председател на независима Индия. В духа на борческите традиции на своето семейство Индира Ганди от най-ранна младост се включва в борбата срещу английските колонизатори и в политическия живот. От 1966 г. тя оглавява правителството. На този пост - с прекъсване от 1977 - 1980 г. - тя остана до смъртта си. 
Като ръководител на правителството тя направи много за укрепване на политическата и икономическата независимост на Индия. Под нейното ръководство Индия стана могъща индустриална държава и се нареди сред десетте най-развити страни в света. Напоследък Ганди поведе решително настъпление срещу външните и вътрешните врагове на своята страна, срещу техните опити да дестабилизират Индия и да я изолират от естествените ѝ приятели - социалистическите и необвързаните страни.
През 1983 г. Индира Ганди пое от Фидел Кастро председателството на Движението на необвързаните страни. Тя предложи редица важни инициативи за укрепване на мира, за отслабване на международното напрежение, за прекратяване на надпреварата във въоръжаването, за нов международен икономически и информационен ред, основаващ се на равенството и справедливостта. С активната си външна политика, която по най-важните въпроси на съвремието е близка или сходна с тази на социалистическите страни, Ганди още повече издигна международния авторитет на Индия.
Приятелите на Индия и на Индира Ганди в цял свят са дълбоко покрусени от нейната гибел. Отвсякъде в Делхи пристигат съболезнователно телеграми. В цяла Индия е обявен 12-дневен официален траур. Знамената на пилоните на всички държавни учреждения са спуснати. Утре и в деня на погребението няма да се работи. От всички краища на Индия към Делхи се стичат хора, за да изразят своята искрена скръб и да си вземат последно сбогом с Индира Ганди, чиито тленни останки ще бъдат изложени за поклонение. Погребението ще бъде на 3 ноември следобед. 
В служебния бюлетин “Международна информация” от деня на убийството АФП отбелязва:
Из “Индира Ганди убита при атентат” 
Делхи, 31 октомври 1984 г. /АФП/ …Тази година в Индия станаха ред сблъсъци между етническите общности и преди всичко в щата Пенджаб, където живеят повечето от 120-те милиона сикхи в страната. Те се борят за по-широка автономия. Нападението на армейски части срещу Златния храм в Амритсар, свещеното място на сикхите, завърши на 6 юни тази година със смъртта на 650 души, между които фундаменталисткият им ръководител Сингх Бхиндранвале…
…Веднага след съобщението за атентата радио "Делхи" прекрати редовната си програма и започна да предава класическа музика, прекъсвана от кратки информационни съобщения, същевременно цялата полиция в Делхи, 24 хиляди души, бе поставена в състояние на максимална тревога, а всички входни пунктове в града бяха блокирани. Пред домовете на членовете на правителството и на някои високопоставени служители бяха поставени часови…
…Според съобщенията в печата Индира Ганди заявила във вторник в реч, произнесена в щата Ориса: “Дори да загина в служба на моята страна, аз ще бъда горда! Всяка моя капка кръв, сигурна съм, ще допринесе Индия да стане силна.”Според агенция "Прес тръст ъв Индия", когато Индира Ганди починала в болницата, там били всички от нейното семейство с изключение на сина ѝ Раджив - вероятният ѝ наследник, който в момента на атентата бе в Калкута и тръгна веднага за столицата. Всички високопоставени щатски служители, както и политическите ръководители осъдиха атентата и го нарекоха “мръсен и отвратителен”, предаде същата агенция.Щом се разчу новината в Делхи, собствениците на магазини ги затвориха незабавно, а служителите прекратиха работа.Край храмовете на сикхите в Делхи бяха разположение полицейски части поради опасения, че сикхите ще бъдат подложени на репресии.
Непознато лице, което твърдеше, че е сикх, пое тази сутрин отговорността за атентата срещу министър-председателката Индира Ганди в обаждане по телефона в бюрото на агенция Асошиейтед прес в Делхи.В 12:30 часа местно време, или около два часа и половина след атентата, непознат човек заяви по телефона на ръководителя на бюрото на АП: “Върнахме си го. Да живее религията на сикхите!”Той отказва да даде каквито и да било подробности, които биха помогнали да се разбере доколко е бил прав да поеме отговорността за атентата, и се задоволи да каже, че прави това изявление от името на цялата секта на сикхите.
***
Делхи, 31 октомври 1984 г. /АП/ В управляващата партия в Индия цари обърканост по въпроса кой ще заеме поста на убитата министър-председателка Индира Ганди.“Не знам нито кой ще поеме функцията ѝ, нито кой ще бъде следващият министър-председател”, заяви говорителят на партията, който пожела да остане анонимен.Застреляната тази сутрин Индира Ганди не бе посочила свой заместник, за да не допусне боричкания за поста.Канцеларията на Индийския национален конгрес /И/ съобщи, че на всички депутати от партията е наредено да бъдат готови да участват в спешно заседание днес през деня, на което да бъде избран нов ръководител на партията. Очаква се избраният ръководител да положи клетва като министър-председател, след като президентът Заил Сингх се завърне от чужбина.
“В този момент никой не ръководи страната. Тука цари пълно объркване”, заяви бившият министър на външните работи Атал Ваджпае, председател на дясната партия “Бхаратия Джаната”.Очаква се постът да бъде зает от 40-годишния син на Индира Ганди - Раджив Ганди, или от министъра на вътрешните работи Нарасимха Рао. Наблюдатели посочиха, че Раджив е бил на практика вторият човек в страната след майка си, без да е член на ръководения от нея кабинет.За края на годината в страната са насрочени общи избори и някои наблюдатели смятат, че Раджив, който е депутат, ще се опита да заеме поста министър-председател сега, за да излезе от по-силни позиции на изборите. 
БТА информира и за реакциите на убийството в света. В международните бюлетини четем:
Светът реагира на убийството на Индира Ганди
Вашингтон, 31 октомври 1984 г. /Ройтер/ Президентът Рейгън изрази дълбоката си лична тъга, след като научи днес за убийството на Индира Ганди. Събуден скоро след като стана известна новината за смъртта на министър-председателката, той заяви, че ще направи официална декларация по-късно през деня.
***
Лондон, 31 октомври 1984 г. /ЮПИ/ В телеграма до временно изпълняващия длъжността министър-председател на Индия министър-председателката на Великобритания Маргарет Тачър пише, че е ужасена от убийството, което е “трагедия” за света.“Бях ужасена рано тази сутрин, когато научих за нападението, а съобщението за смъртта на Индира Ганди ме изпълни с мъка. На Индия бе отнета ръководителка с изключителна смелост, далновидна и човечна. Общността на нациите загуби една от своите най-забележителни фигури.Ще чувствам силно загубата на моята мъдра лична приятелка и министър-председателка. Винаги съм очаквала с нетърпение нашите разговори, които бяха изпълнени с дух на особено разбирателство.Правителството и народът на Великобритания осъждат този варварски и предателски акт. Това е трагедия за Индия, за Общността на нациите и за целия свят. Споделяме дълбоката ви мъка.”   
***
Москва, 31 октомври 1984 г. /БТА/ Константин Черненко е изпратил до генералния секретар на  партията Индийски национален конгрес /И/ Раджив Ганди телеграма, в която се казва:“Уважаеми Раджив Ганди, съветските хора с болка и скръб научиха за преждевременната кончина в резултат на злодейско покушение на славната дъщеря на великия индийски народ, забележителния държавен и обществен деец, пламенния борец за мир и сигурност на народите, големия приятел на Съветския съюз, министър-председателката на Индия Индира Ганди.Смъртта на Индира Ганди е тежка загуба за Индия.  Заемайки дълго време отговорния пост министър-председател, И. Ганди направи много за развитието и напредъка на Индия във всички области, както и за укрепването на нейните международни позиции…И. Ганди придаваше голямо значение на укрепването на дружбата и на развитието между СССР и Индия. В тези скръбни дни съветското ръководство отново потвърждава неизменния си стремеж към укрепване на приятелските отношения с република Индия…”
***
Исламабад, 31 октомври 1984 г. /Ройтер/ Пакистан днес обяви тридневен траур във връзка със смъртта на Индира Ганди, наричайки я популярен лидер и изтъкнат държавник.В комюнике, обявено след извънредно съобщение на кабинета, се дава висока оценка на Индира Ганди като ръководител на страната си, като председател на Движението на необвързаните и за приноса ѝ за подобряване на отношенията между Индия и Пакистан……Правителството и народът на Пакистан са дълбоко потресени и опечалени от убийството и осъждат тази ужасяваща проява на насилие…
Синът на Индира Ганди - Раджив, е нейният приемник на премиерския пост на Индия, съобщават осведомителните агенции още в деня на убийството. В бюлетина “Международна информация” четем:
Раджив Ганди е новият министър-председател на Индия
Делхи, 31 октомври 1984 г.  За министър-председател на Индия днес на мястото на трагично загиналата Индира Ганди бе избран Раджив Ганди - един от генералните секретари на Общоиндийския комитет на Индийския национален конгрес /И/, син на Индира Ганди и внук на първия министър-председател на независима Индия Джавахарлал Неру.
Официален говорител обясни днес пред журналисти, че съгласно конституцията на страната ръководството на парламентарната група на партията, която има мнозинство в сегашния парламент - Индийският национален конгрес /И/, се е събрало на извънредно заседание и е избрало за свой лидер Раджив Ганди. Президентът, съгласно законите на страната, натоварил новия лидер да състави правителството на Индия. След смъртта на индийския министър-председател всички членове на неговия кабинет автоматично са в оставка.
Раджив Ганди положи клетва пред президента на Индия Гиани Заил Сингх и встъпи в длъжност… На първото заседание на новото правителство бе прието обръщение към индийския народ. То бе прочетено по всички радио и телевизионни станции на Индия от Раджив Ганди. 
Обширно е представена в бюлетините на БТА информацията за погребението на Индира Ганди. В бюлетина “Международна информация” е отбелязано: 
Погребението на Индира Ганди
Делхи, 3 ноември 1984 г. Индия днес се прости с видния държавен и обществен деец, пламенния борец за мир и международна сигурност Индира Ганди.В 12:30 часа местно време над индийската столица проехтяха оръдейни салюти. Саркофагът с тленните останки на брутално убитата министър-председателка на Индия бе изнесен от мемориалната зала “Тин Мурти Бхаван”, където в продължение на три дни стотици хиляди индийци отдадоха последна почит на своята ръководителка. Началник-щабовете на трите вида въоръжени сили го поставиха на оръдеен лафет и под звуците на траурна музика погребалното шествие пое към бреговете на река Джамна, където според индийската национална традиция бе кремирано тялото на Индира Ганди.
Представителни части на индийските въоръжени сили придружаваха саркофага, отрупан с цветя. В специални коли следваха членовете на семейството на Индира Ганди, нейните близки, министри, членове на парламента, ръководители на ИНК /И/, нейни съратници в борбата за свободата на Индия, за отстояването на независимостта и демократичните преобразования на страната и на нейната миролюбива антиимпериалистическа политика. 
Тук са над сто държавни и правителствени делегации от чужбина. Българската държавна делегация се оглавява от председателя на Държавния съвет Тодор Живков, а съветската правителствена делегация - от председателя на Министерския съвет на СССР Николай Тихонов.Траурното шествие премина по булевардите на столицата, край които са се събрали повече от един милион души, за да отдадат последна почит на Индира Ганди.
Погребалната процесия се насочи бавно към мястото, където според националния обичай тялото на Индира Ганди бе кремирано.Най-близките поставиха тленните ѝ останки, обвити с държавното знаме на Индия, върху триметрова пирамида от сандалово дърво. По древен индийски обичай синът запали кладата. Часът е 16.:30. Ехтят топовни салюти, звучат химни.Урната с праха на Индира Ганди ще остане завинаги в красивия парк на Делхи край река Джамна, недалеч от мемориалите на водачите на Индия Махатма Ганди и Джавахарлал Неру. 
В служебния бюлетин “Международна информация” четем:
Погребението на Индира Ганди и обстановката в Индия 
Делхи, 4 ноември 1984 г. /АП/ Хиляди индийци, скандиращи “Да живее Индира”, започнаха да се събират още от най-ранните часове по пътя на траурната процесия.Кървавите престъпления, които започнаха веднага след нейното убийство в сряда, продължават. Според агенция ЮПИ, досега жертвите на безредиците са станали повече от 1000 души, като над 500 са загинали в Делхи. През залата „Тин Мурти Бхаван“ , където бе изложено на поклонение тялото на убитата министър-председателка, преминаха над 2 милиона души, гласят някои съобщения… Пристигналите за траурната церемония и погребението чуждестранни представители, между които има и държавни глави, бяха помолени от индийските власти да напускат резиденциите си само с охрана…. …Всички индийски радиостанции съобщиха, че обстановката днес сутринта в Делхи в общи линии е спокойна. Индийските вестници обаче твърдят, че вчера силите за сигурност открили огън на десетки места в покрайнините на столицата, като безредиците продължили и през нощта……Почти всички вестници остро критикуват полицията и армията, че не са успели да се справят с безредиците през последните три дни. 
***
Делхи, 3 ноември 1984 г. /Ройтер/  Броят на загиналите при сблъсквания между хиндуисти и сикхи в Делхи надхвърли днес 500 души. Поради опасността от безредици правителството обяви, че променя маршрута на траурната процесия с тялото на Индира Ганди.По данни на индийската полиция броят на жертвите в цялата страна до днес сутринта е около 750……Според съобщенията на индийския печат в източната част на Делхи, където живеят предимно сикхи, от нападения и пожари са загинали около 300 души, много от тях жени и деца. Само в железопътния транспорт вчера загинали над 75 души. Вестниците твърдят, че във всеки влак, пристигащ в Делхи, има трупове на убити сикхи. Поради това ръководството на жп транспорта днес прекъсна движението на влаковете, пристигащи в индийската столица. Последните съобщения гласят, че в повече от 15 индийски града е обявен комендантски час. Засега най-много жертви има в Делхи……Неизвестен мъж, представяйки се от името на Сикхския освободителен фронт, съобщил по телефона в редица бюра на западни информационни агенции в Бомбай, че по време на погребението на Индира Ганди ще бъдат извършени атентати срещу много чужди гости, включително представителите на Съветския съюз, Виетнам и Организацията за освобождение на Палестина. Според него решението за нападение срещу чуждестранните гости било взето, тъй като техните правителства критикуват действията на сикхските екстремисти, целящи да се създаде независима сикхска държава.