В началото на 21-ви век образователните институции и особено университетите се изправят пред редица социални предизвикателства, преминават през структурни и образователни трансформации, свързани с радикалните промени на средата и с необходимостта от значителни преобразувания на образователните процеси, на академичните програми и подходи на преподаване, свързани и с необходимостта от дигитализация. Думите са на проф. Веселина Вълканова, декан на Факултета по журналистика и масова комуникация (ФЖМК) в СУ „Св. Климент Охридски“, цитирани от екипа на факултета. 
Проф. Вълканова е открила днес организираното от ФЖМК четвърто издание на международната научна конференция „Комуникацията и медиите на XXI век“. Събитието се провежда онлайн.
В словото си проф. Вълканова е поздравила участниците и е изразила задоволство, че във форума участват водещи изследователи, учени, преподаватели и практици в областта на медиите и комуникациите. Научната програма на конференцията е свързана с теми от развитието на медиите, комуникациите и образованието по журналистика в 21-и век. 
Деканът на ФЖМК е очертала основни характеристики на българската медийна среда, която по думите й преминава през динамични и сложни процеси на трансформация през последните две десетилетия. Процесите са свързани както с дигитализацията и с промяната в бизнес моделите на медиите, така и с драстично различния социален, културен, професионален контекст на комуникациите в глобален мащаб, смята проф. Вълканова. Тя е посочила, че в периоди на трансформации и кризи журналистиката и медиите като публични институции се оказват в различни рискови ситуации, които застрашават свободата на словото, професионалните стандарти и в крайна сметка - плурализма и демокрацията. В същото време медийната индустрия се развива в среда на несигурност - неблагоприятните икономически показатели като нарастващи разходи и свиване на доходите на домакинствата и глобалните проблеми като избягването на новините и умората от тях, както и рискът икономическата слабост да направи новинарските организации още по-зависими от държавната реклама, смята проф. Вълканова.
Пленарната сесия на международната конференция е била модерирана от доц. д-р Мануела Манлихерова. С доклади в нея участваха проф. д-р Марк Дюз от Университета в Амстердам, проф. д-р Бенедикт Шнелбехер от Университета в Саарланд, Германия, проф. д-р Сурбхи Дахия от Индийския институт по масова комуникация в Ню Делхи и проф. д-р Хасан Салиу от Колежа ААВ в Прищина.
Конференцията продължава в 10 паралелно провеждани панела, които разглеждат темите за медиите и дигиталните промени, рисковете и възможностите на дигиталната комуникация, съвременните аспекти на медиите и комуникациите, дигиталните трансформациите на медиите и комуникациите и др. В работните панели преподаватели и изследователи от български университети и институции – ФЖМК на СУ, ФФ на СУ, НБУ, ВТУ, ЮЗУ, Американския университет в Благоевград, Варненски свободен университет - ще дискутират по широк кръг от проблеми със свои колеги от чуждестранни висши училища от 15 държави.
Докладите от конференцията ще бъдат публикувани в сборник с научно рецензиране. Събитието, което продължава и на 27 октомври, е част от две годишнини на академичната общност на Софийския университет - 135 години от основаването на СУ „Св. Климент Охридски“ и 50 години от създаването на ФЖМК.
/ ГН