Масово местата на открито пред кафета и пицарии в Благоевград след ремонт и преустройство се превръщат в зимни градини за удобство на клиентите-пушачи.
Досегашните открити маси се заграждат със стени от полиетилен, а покривите са от метална конструкция. В така оформените закрити места се монтира и отопление, най-често с газови горелки. По-скъпият вариант е като стените са от PVC или алуминиева дограма.
Преустройството, което е хит не само в центъра, но и в кварталите, стана необходимо, след като се видя, че няма как поне на този етап да отпадне тоталната забрана за тютюнопушене в закрити помещения. Клиентите-пушачи в кафетата, чиито собственици нямат средства, за да ги покрият, просто зъзнат. А зимата е тепърва.
Макар и "тотална", забраната за тютюнопушене в нощните заведения и по-малките механи и ресторанти се нарушава. Пепелници няма, но се тръска, а фасовете се хвърлят в стъклени чаши или кутийки от енергийни напитки. Последното е масова практика в дискотеките. В противен случай се губят клиенти. Как да пиеш, без да пушиш.
"Инвестицията в зимни градини е необходима, за да не загубим клиентите пушачи, които са болшинството в кафетата. Макар и пушач, аз одобрявам забраната за пушене в закрити помещения като кафетата и ресторанти, защото клиентите непушачи идват с децата си. Виж, законът в частта за нощните заведения би трябвало да се промени", каза Радослав Тасков, собственикът на клуб "Портокал"
"За съжаление първоначалната инвестиция не е толкова определяща, която при мен е около 3-4 000 лева, колкото последващите разходи - отопление, ток, газ и други", допълни Тасков.
В центъра на града, на площада са почти готови и така наречените "весели къщички" или "кочинки". Скоро пред тях ще запушат скарите, а благоевградчани ще се гушат вътре, за да ударят по някоя чаша вино, гарнирано със скара и песни до среднощ.