53-годишният Петко Петков, който в петък уби командос и рани други трима от СОБТ, писал жалба до бившия главен прокурор Борис Велчев за полицейски и прокурорски произвол.
Писмото е приложено в делото за принудителното му довеждане и освидетелстване от Горнооряховския районен съд през 2012 г.

Тогава то е прекратено, след като повече от месец полиция и Съдебна охрана не успяват да
изведат мъжа от барикадираното му жилище в Лясковец.

“Уважаеми Господин Главен Прокурор, извинете ме за безпокойството, но се нуждая спешно от Вашата помощ”, започва писмото си Петков от февруари 2012 г. На 3 страници той описва, че не пуши и не пие, не ходи по заведения и е ловец от 10 г. Има разрешително от служба КОС за държаните в дома му оръжия.

“Без да съм правил нищо, полицията и прокуратурата са ми спретнали дело. Силно се съмнявам, че става въпрос за полицейски и прокурорски произвол с цел тормоз и излишно разтакаване по съдилищата”, отбелязва с червен химикал.

Петко настоява да бъде изискана цялата налична информация и “прекратено това беззаконие”.
“До изтичане на разрешението за оръжие според мен не може да бъде предприемано нищо относно ловното ми оръжие, защото не съм правил нищо с него”, настоява авторът.

После обяснява, че заради непрекъснатия полицейски тормоз вече втора година не може да си вземе личната карта от паспортната служба, която е в РПУ-Горна Оряховица. С това били нарушени гражданските и човешките му права, защото нямал достъп до лекар и до други институции.

“Тормозят мен и болната ми майка, която е на 73 г. Тя е хипертоничка от години и с два големи тумора на щитовидната жлеза”, продължава жалбата. Ето каква е хронологията на процеса, довел до кървавата драма на 14 март т.г.

В петък сутринта спецполицаи започнаха акция за обезвреждане дома на Петков. Мъжът е със силни психиатрични прояви към околните и с голямо количество оръжие в дома си. При престрелка между баретите и Петков бе убит командосът Емил Шарков, ранени бяха трима негови колеги и самият Петков.

На 10 февруари 2012 г. прокурор Галя Николова от Горна Оряховица прави първото искане до съда Петко Петков да бъде освидетелстван и принудително пратен за лечение. Според данните, с които тогава обвинителите разполагат, поведението му може да се определи като пасивно
агресивно, като това личи от изписаните от него жалби и множество посещения в държавни институции.

“В последно време агресията на Петков се задълбочила. Той проявявал неприязън към полицейски служител от РПУ-Лясковец. Започнал да подава сигнали и жалби срещу него и изписвал и епитети по адрес на съпругата му, сочел го за “осиновен” и подробно описвал процеса”, мотивира се прокурор Николова.

Описано е, че Петко отказва контакти, не напуска дома си и има странно поведение. Съмненията са, че то се дължи на болестна причина, като с времето болестта може да се развие и мъжът да стане опасен за себе си или околните.

Към искането до съда е приложена справка от 30.01.2012 г., в която полицай Стоян Киров
потвърждава, че семейството не отваря на никого Майката и синът стоят до прозореца на къщата, наблюдават кой приближава и така решават на кого да отворят.

Петков разполага с ловен автомат МР 153, калибър 12, ловна карабина Иж-18-М, калибър 30-06, ловна пушка Иж 27 -ЕМ-ЛС и ловна карабина SLR -95-Н. Към този момент в прокуратурата има 6 отказа за образуване на разследване по негови жалби и такива срещу него от съседите. Той обвинява Минчеви от III етаж на кооперацията, че имат тайна фабрика за консерви и варят незаконен алкохол.

Още през 2008 г. Николай Петков от Горна Оряховица пише до обвинителите, че Петков системно го следи и снима. Отправя му закани за саморазправа. Един от сигналите е от майката на Петко - Стефанка, срещу двете семейства в кооперацията.

Делото е насрочено за 24 февруари. След 4 върнати призовки, ден преди процеса за освидетелстване на Петков, е разпоредено принудителното му довеждане в залата
Тогава се получава факс от Съдебната охрана, че жилището е с метална блиндирана врата, със затъмнени щори и на пръв поглед необитаемо.

По данни на съседката Стефка Комитова Петко от години не излиза. Търсен е от различни служби, които залива с жалби, но не отваря. Делото се отлага за 2 март 2012 г. Съдия Златина Личева изпраща искане до РПУ-Горна Оряховица, да бъде оказано съдействие за проникване в жилището.

Тогава в играта влиза и адвокат Николай Милков, приятел на Петков. Той предупреждава, че Петко е изключително опасен и ако бъде проникнато с агресия, може да се противопостави с оръжие.

Поема ангажимент да влезе в контакт с приятеля си, но нищо не прави. Делото е отложено за пореден път, а съдията праща второ писмо до директора на ОД на МВР за съдействие с физическа сила.

През това време опасният луд допълнително барикадира къщата. “Има данни, че жилището е укрепено като бункер - заковани прозорци, усилена метална врата. Лицето предприема действия по усилване на възможните места за проникване.

Предвид фактите е необходимо използване на специални средства за проникване в дома на Петков”, казва в справка до шефа си началник група старши инспектор Константин Константинов. Тогава се планира атакуването на кооперацията от командоси, което не е осъществено заради високия риск.

Делото за принудителното освидетелстване на Петко Петков е отлагано общо 4 пъти.
На 30 март 2012 г. след поредно писмо, че лицето не може да бъде доведено от тогавашния шеф на полицията в Горна Оряховица Христо Христов, съдия Личева го прекратява.

“Разпореждането за принудително довеждане е от 23.02.2012 г., като в разстояние на повече от месец, нито органите на ОД “Охрана”, нито органите на РПУ изпълниха съдебното определение, в която връзка настоящият съдебен състав се явява в невъзможност да разгледа и да се произнесе по направеното искане от районната прокуратура”, мотивира се Личева.

Така се оказва, че цялата правоохранителна система не може да се справи с един човек, превърнал се от досаден писач в агресивен убиец. Междувременно през октомври 2013 г. е оправдана майката на убиеца Стефанка Савова. Жената е изправена пред съда за клевета от съседа си Минчо Минчев, сочи справка в сайта на институцията.

От жалбите на Петко Петков не е пощадена и председателката на районния съд в Горна Оряховица Павлина Тонева. Последната е от 26 юли м.г. Петко  изпраща снимки на 2 икони с послание: “Бог и Богородица помагат на добрите, честните, състрадателните и вярващите!!!”, подпис - сем. Савови от Лясковец.

След разбиването на къщата крепост преди дни полицаите открили още цял кош готови жалби, които убиецът подготвил да разпраща.