Излизайки на свободния пазар, Вашите настоящи индустриални клиенти ще могат да избират своя доставчик на електроенергия. Какво е важно да знаят те, когато избират своя доставчик?

 

Като настоящ доставчик на електроенергия, нашата цел е да предоставим достатъчно информация на нашите клиенти, за да могат да направят максимално информиран избор. Бих посъветвал клиентите, когато избират своя доставчик, да обърнат внимание на няколко съществени момента - например дали доставчикът може да им предложи интегрирана услуга, която да минимизира техните административни разходи. Освен това е важно той да е достатъчно стабилен, да оперира с голямо количество енергия, тъй като условията на пазара се менят динамично и един стабилен търговец е в състояние да им осигури по-устойчиви условия. Всеки клиент трябва да прецени дали доставчикът може да им предложи продукт, отговарящ в максимална степен на тяхното желание за поемане на риск срещу съответната цена. Не на последно място е важно техният доставчик да е в състояние да им предложи достатъчно канали за комуникация и обслужване, което означава да разполага и с достатъчен ресурс от подготвени специалисти.

 

Какви са предизвикателствата и предимствата от участие в балансираща група за клиентите и каква е ролята на координатора на балансираща група?

 

Излизайки на свободния пазар, клиентите трябва добре да познават нормативната среда и да следят настъпващите промени в нея. Освен това те трябва много прецизно да планират потреблението си за всеки следващ ден. Отклонението от предварителната прогноза създава допълнителни разходи за тях. За да избегнат този риск, те могат да се включат в балансиращи групи. Целта на балансиращите групи е да се намалят разходите на участниците, като отговорността за балансиране се поема от координатора на балансиращата група. Той поема отговорността за небалансите (излишъкът или недостигът) на членовете в групата. Координаторът на балансираща група е лицензирано дружество, регистрирано от Електроенергийния системен оператор (ЕСО) като координатор на балансираща група. От месец юли 2012 г., с Решение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), лицензията на ЕНЕРГО-ПРО Енергийни Услуги ЕООД бе допълнена с правата и задълженията за дейността координатор на стандартна балансираща група. Компанията реално стартира прилагането й с много на брой членове от 1 октомври 2012 година.

 

Като компания, която досега е оперирала само на регулиран пазар, чувствате ли се подготвени да работите в конкурентна среда?

 

През последните години компанията придоби опит и на свободен пазар. Освен това се подготвяхме усилено за работа при новите условия и изисквания на свободния пазар. Ние разполагаме с подготвени експерти, добре познаващи енергийния пазар и нормативната уредба. От друга страна, по-голямата част от клиентите не разполагат с необходимия ресурс и опит, за да се справят с предизвикателствата на свободния пазар. Като търговци, ние разработихме комплексни, клиентски ориентирани услуги, с които се стремим да спечелим доверието на нашите клиенти и имаме възможност да поемем новите задължения, които възникват за тях на свободния пазар – например прогнозирането. Нашата цел е да им помогнем да се адаптират успешно в условията на свободния пазар и едновременно с това им предлагаме и възможности да оптимизират потреблението си така, че да постигнат значителен финансов ефект.

 

За първи път клиентите се сблъскват с нова фигура на пазара – Доставчик от последна инстанция и възможността той да е техен снабдител. Трябва ли това да ги притеснява?

 

Клиентите по никакъв начин не трябва да се притесняват. В случай, че не са направили своя избор на доставчик и не са излезли на свободния пазар, те ще бъдат снабдявани от доставчик от последна инстанция (ДПИ) до момента, в който направят избора си. Функциите на ДПИ включват и снабдяване с електрическа енергия на клиенти, които са били на свободния пазар, но избраният от тях доставчик преустанови доставката на електроенергия по независещи от клиента причини. ДПИ може да бъде общественият доставчик или крайният снабдител, в зависимост от това дали клиентът е присъединен към преносната или разпределителната мрежа. Това всъщност е техният досегашен доставчик на регулирания пазар, който ще продължи да снабдява тази група клиенти при променена цена, методиката за определянето на които предстои да бъде утвърдена от ДКЕВР. При всички случаи, в правилата за функциониране на свободния пазар не съществува възможност клиентите да останат без доставчик на електроенергия.


Интервюто е предоставено от пресцентъра на "Енерго Про"