Служителите, които използват генеративен изкуствен интелект (AI) на работното място, спестяват средно по 1.75 часа на ден, което подчертава предимствата на технологията въпреки разделените гледни точки за нейното използване.

Констатациите са направени от Censuswide, след като са анкетирани над 3000 респонденти в Обединеното кралство, САЩ, Канада и Германия, по поръчка на компанията за анализ на хора Visier.

Като цяло служителите отчитат средно 1.75 спестени часа всеки ден, което води до спестяване на работа за цял ден всяка седмица чрез използването на генеративни AI приложения“, се казва в доклада.

Използване на генеративен AI

Според доклада спестяванията на време са свързани с административни или рутинни задачи, като въвеждане на данни или изследователски задачи.

Но някои служители започнаха да намират нови случаи на използване на генеративния AI в поддръжката на клиенти, изготвянето на имейли и дори по време на творчески процес“, се казва в доклада.

Констатациите идват, когато повече служители по света започват да приемат AI, за да бъдат „по-сътруднически, креативни и продуктивни“, според доклад на UiPath.

Тези потенциали обаче са възпрепятствани от нарастващите опасения за поверителността около AI. Има ограничения , наложени върху чатбота ChatGPT сред работни места, като Samsung, Amazon, Verizon, Citigroup, Goldman Sachs, Wells Fargo и Accenture.

Но има и организации, като McKinsey and Company , Mizuho Financial Group, Inc , както и Daiwa Securities Group , които позволяват на някои служители да използват AI.