Сътресенията от войната в Украйна наду приходите на „Параходство БРП“ през миналата година и му донесе отлична печалба от над 4,6 млн. лева, но заради нея превозвача ще трябва да налее милиони в закъсалото си дъщерно дружество „Варнафери“. За днес е насрочено общо събрание на БРП, на което акционерите ще обсъждат увеличение на капитала на варненската фирма. Освен тази вноска се предвижда и отпускане на нов заем в размер до 1 млн. лева.
Корабоплавателната компания „Варнафери“ ООД, в която равни дялови участия имат „Параходство БМФ“ и „Параходство БРП“ осъществява железопътно-морски превози по линията Варна-Кавказ. Фериботът „Варна“ изпълнява задължения като български морски превозвач по българо-руска спогодба за организиране на международна железопътно-фериботна връзка между двете пристанища за превоз на стоки във вагони и камиони. Дружеството от години работи на минус, като е натрупало загуби от близо 23 млн. лева. Ефектът от избухналия през февруари 2022 г. военен конфликт и санкциите срещу Русия е унищожителен и загубата за миналата година е 5,4 млн. лева. А е необходим и ремонт на ферибота „Варна“, чиято стойност по предварителни разчети ще бъде над 3 млн. щатски долара.
Предложението е „Параходство БМФ“ и „Параходство БРП“ да оформят вземанията си от „Варнафери“ като допълнителни капиталови вноски. Задълженията на ферибота към БРП към края на 2022 г. са в размер на 7,78 млн. лева, а към БМФ - 8,6 млн. лева.