Над 80 артисти, продуценти, юристи, културолози, студенти в творчески специалности и служители в музикални компании са обучени в първия по рода си курс по музикален бизнес, съобщават организаторите от Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП).
По думите им, в проекта, в сътрудничество с Института за интелектуална собственост и технологичен трансфер (ИИСТТ) към УНСС, са се включили осем от най-влиятелните професионалисти в световната музикална индустрия, 13 водещи български специалисти от бранша и академични преподаватели.
В обучението са участвали директорът на Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI) за Европа Лодовико Бенвенути, директорът „Бизнес развитие“ на Международната конфедерация на дружествата на автори и композитори (CISAC) – Силвен Пиат, човекът, който отговаря за артистите на главната сцена на EXIT Festival - Драган Амброзич, директорът на дигиталния дистрибутор The Orchard за Източна Европа и Централна Азия – Олег Розов, дясната ръка на Саймън Коуел и мениджър на артисти - Аби Дойл, маркетинг специалистът на Universal Music Румъния – Йоана Лупу, и директорът за „Глобални правни политики“ на IFPI - Абас Лайтуала. От българска страна знания и опит са споделили основатели и директори на музикални лейбъли, организатори на фестивали, представители на „Музикаутор“ и ПРОФОН, академични лектори от УНСС.
„Бях удивен да видя толкова много хора в залата, толкова много млади българи, които искат да станат част от музикалната индустрия. Мисля, че наистина се нуждаем от това, защото обучените професионалисти и по-доброто разбиране на това как музикалната индустрия работи са изключително важни за по-нататъшното развитие на вашия музикален пазар“, е казал по време на лекцията си Лодовико Бенвенути.
„Ние в БАМП сме наясно, че една от пречките за развитието на българската музикална индустрия е липсата на професионално обучение и подготвени специалисти. На всеки новопостъпил на работа му се налага да започне да учи от самото начало азбуката на музикалния бизнес“, коментира изпълнителният директор на БАМП Петя Точарова.
„Пилотният професионален курс по музикален бизнес, който организирахме, показа и доказа, че с добре обмисления формат, с „dream team“ от български и чуждестранни лектори, и с изцяло практическата  насоченост, ние сме уцелили право в десетката. „Необходим, стойностен, значим, изключителен, фантастичен, невиждан в България“ и пр. – това са само част от  определенията, които аз лично чух от участниците в него. Видяхме в курсистите истинско желание за знание. Идва ново поколение, което иска да се развива и успява в музикалната индустрия. То трябва да бъде подпомагано... Ние от БАМП направихме пионерската стъпка в професионално-образователно отношение. Надяваме се, в интерес на цялата ни музикална екосистема, да успеем да дадем бъдеще и устойчивост на инициативата ни“, добавя тя.
/ДД