Седмица за йога упражнения на открито започва от днес във Велико Търново. Събитието ще се състои за девета поредна година, каза за БТА д-р Калин Василев, основател на движението „Търново рънс“ - организатор на празника.
В продължение на седем дни са предвидени 14 безплатни практики (сутрин и вечер), в различните части на града с 10 инструктори, които практикуват различни йога техники. Сред тях са д-р Стефан Илчев, председател на Българската асоциация по йога терапия, Джейсън Андерсън от САЩ, който от година живее във Велико Търново и събира съмишленици с практиките си по ин йога, както и обучители от почти всички йога студиа във Велико Търново, Горна Оряховица и други градове.
Сутрешните практики ще започват в 7:15 в парк „Света гора“, където въздухът е кристално чист, а според практикуващите, височината на хълма е добро място за единение с природата. Вечерните упражнения, отново на открито, ще се провеждат в парка на квартал „Картала“ след 19:00 часа. Символичното откриване на седмицата ще започне днес - 21 юни - Международният ден на йога, от 18:00 часа пред паметника „Асеневци“, с беседа за Индия, дегустации на здравословни храни и практики по хатха йога и релаксиращи упражнения.
Всички събития, свързани с различните йога практики през седмицата, са дарение от инструкторите, а желаещите трябва да си носят само постелки, посочи д-р Василев. През тази година в сутрешните часове, освен йога, ще има и упражнения по паневритмия.
През следващата година, когато се навършват десет години от инициативата, поставена от инструктори и мотивирани за упражнения хора,  възнамеряваме да превърнем традиционната седмица, посветена на йога упражненията, във фестивал с още повече участници и интересни събития, коментира Калин Василев, създател на организацията, чиято цел е да провокира хората за повече движение сред природата.
Той припомни, че преди девет години, когато се е състояло първото подобно събитие, участниците са се броели на пръсти, но сега, предвид заявките дадени до момента, парковете в града ще се напълнят с хора, които искат да усетят хармонията от упражненията и благотворния ефект от различните практиките за тялото и духа.