Футболистите на „Локомотив“ /Русе/ записаха шарен сезон в първенството на Североизточната Трета лига. Отборът завърши през есента на последно място със скромните 3 точки, но през пролетта изглеждаше преобразен и финишира с 21 пункта. След края на шампионата „Утро“ разговаря със старши треньора на „железничарите“ Свилен Касабов.

- Г-н Касабов, какъв беше този срив с трите точки преди зимата?
- Когато беше ясно, че ще участваме в Трета лига, имахме само две седмици да направим съответната организация и да сформираме отбор. Това не беше никак лека задача, защото бяхме изяснили с клубноно ръководство как трябва да изглежда този тим - отборът да е от само русенски футболисти. На първо време разговарях с Живко Парашкевов, Симеон Дочев и Даниел Венков, който бяха въодушевени, че „Локомотив“ се завръща с мъжки състав. Те бяха и първите ни от общо няколко по-опитни играчи. Другите момчета бяха прекалено млади и без закалка в тежко първенство, каквото е зоновото. Обяснението за трите точки е ясно - липсата на късмет в повечето мачове и много късата резервна скамейка.
- Какво се промени през пролетта?
- Първо искахме да стабилизираме клуба като организация. Второ - много държах момчетата да разберат, че ще стоя зад гърба им и че ще имат докрай моята подкрепа. През паузата направихме и най-важното с привличане на добри футболисти - Преслав Петков, Дани Братоев, Миро Георгиев, Динко Станчев. Все сърцати младежи! Миро ни помогна с агресията в средата на терена, Дани показа какво може, Динко бе неудържим по фланга, а Преслав, по чийто адрес се изприказваха какви ли не глупости преди да дойде при нас, намери мястото си в един хубав колектив. Не съм правил точни сметки, но 80 процента от головете ни дойдоха след асистенции или изстрели на Братоев. Всички те вдигнаха класата на отбора. 
- Ще запазите ли този състав?
- Никой няма да си тръгне. Ядрото е налице. Имаме време и да мислим за селекция. Важно е да имаме и дълга скамейка, защото в един момент бяхме картотекирали 35 души, а накрая останахма с 13 здрави футболисти. Основната ни цел ще е да утвърдим „Локомотив“ като запазена и добре позната футболна марка. 
- Като гледате групата, замисляте ли се за атака на първото място?
- Няма треньор или футболист, който не иска да е по-напред в класирането. Дотук направихме нещо много важно - стъпихме стабилно на първия праг. Нататък ни чакат още стъпала нагоре. Със сигуронст ще искаме да се класираме много по-напред.
- Кои от младите футболисти показаха развитие?
- Ние сме млад отбор. Ако изключим 4-5 играчи, всички са под 21 години. Живко Дончев е на 19 години - способен централен защитник. Вратарят Преслав Петков е на 17 с 10-11 мача. Бисер Георгиев е със сериозни качества и може много повече. Симеон Дочев - биткаджия в средата на терена! За мене е удоволствие да гледам Дани Братоев в тренировките и мачовете. Преслав Петков е класа. Искаме и ще следваме линията „Локомотив“ да е тим от русенски момчета, които да са скелетът на този отбор поне десетина години.
- Поздравления за тази политика и успех!
- Благодаря! Благодаря специално на вестник „Утро“ за интереса към нашия клуб и точното отразяване на нашите мачове!