Учителят Румен Горанов, възпитаник на Великотърновския университет и израснал с лекциите на някои от най-големите учители на поколения филолози като проф. Анчо Калоянов и акад. Иван Радев, ще представи в четвъртък, 8 юни, от 18 часа в Екомузея най-новата си книга - „Литературни откровения“.
Румен Горанов е добре известен и като преподавател, и като литератор.
Учителският му път е свързан с две елитни русенски училища - АГ „Гео Милев“ и МГ „Баба Тонка“ и винаги е насърчавал учениците си да издават вестници, списания, литературни сборници.
Както Румен Горанов казва с присъщата на интелигентността самоирония, през бурните години на демокрацията, вместо да направи фирма и да печели пари, се отдава на донкихотски занимания - да пише сатии във вестник „Литературен форум“, в списанията „Родна реч“ и „Театър“, в електронното списания „Думите“ и в други издания, да участва в научни конференции и в дейността на научния център по фолклор и литература „Св. Димитър Басарбовски“ към Русенския университет. Написал е над 50 статии.
Издал е три книги, „Литературни откровения“. Това е внимателна подборка на статии, писани в периода 1991-2022 година. За качеството на текстовете и автора говорят два факта. Първият - автор на предговора е проф. д-р Радослав Радев, а вторият - книгата излиза с марката на едно от първите свободни издателства у нас „РИВА“, което публикува български писатели като Борис Христов, Рада Александрова и Иван Теофилов; научни светила като Александър Фол, Иван Илчев и Андрей Пантев и световни творци като Нобеловите лауреати Херман Хесе, Елфриде Йелинек и Кавабата Ясунари.