Kметът Галина Стоянова посрещна в сградата на местния Общински съвет делегации от девет побратимени на Казанлък града – Сентерблен във Франция, Димотика в Гърция, Дзинан в Китай, Джунгнанг-гу в Южна Корея, Кацаго Сан Мартино в Италия, Верия в Гърция, Кочани в Северна Македония, Надканижа в Унгария и Ломжа в Полша. Това съобщават от пресцентъра на местната администрация. 
По време на срещата беше подписан меморандум за взаимен обмен с китайския град Дзинан, с който има много добра практика на обмен на бизнес делегации. 
Стоянова представи своя екип и припомни историята на побратимяването с всеки от градовете, като даде възможност на всяка от делегациите да представи своите характерни дейности, с които градовете могат да си бъдат взаимно полезни. 
Най-дългогодишно е сътрудничеството между Казанлък и унгарския град Надканижа, установено в началото на 70-те години, посочват от администрацията. И в двата града има улици, кръстени на побратимения град, а в Надканижа има и парк с казанлъшки рози. Партньорството с френския град Сент Ерблен започва с първи контакти още през 1974 година, а с Верия в Гърция – от 1982 година.  В Джунгнанг-гу, Южна Корея, с който сближаването е сравнително отскоро, има проект за макет на Тракийската гробница в местен парк.
Участниците в срещата споделиха прекрасни впечатления от гостуването в Казанлък и набелязаха нови възможности за взаимна обмяна на опит. Кметът Галина Стоянова отбеляза, че след пандемията, това е най-силното и пълно присъствие на гости от побратимени градове и пожела на гостите приятно прекарване на престоя им по време на Празника на розата.
Както БТА съобщи, днес е вторият от кулминационните дни на 120-те Празници на розата. В парк "Розариум" ще бъде представено изложението на хляб и традиционни ястия "Хлябът на българина", а в Музея на розата жителите и гости на Казанлък ще могат да се запознаят с книгата - албум "Царица Роза". Вечерта ще завърши с международен фолклорен фестивал и концерт на групата Boney M. Xperience.