От около седмица билетите за съботната вечер в Голямата зала на Доходното здание са изкупени. Причината за това е спектакълът, който със сигурност вечерта ще събере огромен брой правостоящи в най-голямата русенска зала за артистични събития. Тази причина се нарича Фолклорен танцов ансамбъл „Здравец“ при Общинския детски център за култура и изкуства. А конкретният повод за концерта е 70-ият рожден ден на състава. Това е най-старият детски танцов ансамбъл, уточнява директорката на ОбДЦКИ Юлия Енчева. 
На сцената ще излязат всичките осемдесет по-малки и по-големи деца от ансамбъла, които в момента участват в трите нива - подготвителен състав, основен състав и концертна формация. Но заедно с тях в концерта ще се включат също и млади мъже и жени, които са танцували в ансамбъла и за които марката „Здравец“ е станала не просто название, а е символ на важна и незаменима част от живота им, формирала вкусове, стил и изобщо начин на живот. 
С други думи, 
предстои да си дадат среща няколко поколения самодейни артисти
Те ще припомнят емблематични за детския танцов ансамбъл „Здравец“ хореографски продукции, ще покажат нови танци, ще прозвучат красиви български народни песни и оркестрови композиции. Така в съботната вечер пъстрият букет от момичета и момчета ще изпишат с багри и ритми седемдесетгодишната история на формацията и ще припомнят вълненията, щастливите мигове на възторжени аплодисменти и красивите емоции на удовлетворение, които идват след продължителните репетиции и старателната подготовка за изявите. 
Детският ансамбъл е създаден като „Представителен състав за народни танци при Окръжния пионерски дом - Русе“. Това става през 1952 година от бившия балетист в Русенската опера Цоло Крачунков. Година по-късно съставът е поет от известния русенски хореограф Милослав Петров, през 1954 година ръководител става Веска Николова, от 1955 до 1957 година формацията е ръководена от Мара Трифонова, а през 1958 година тази мисия е поета от Димитър Гайдаров. От 1970 година ръководител на ансамбъл „Здравец“ е 
Доню Донев - той остава и хореографът, най-дълго ръководил танцовия състав
Всъщност Доньо Донев и Иван Донев, друго легендарно име във фолклорното танцово изкуство, създател и вдъхновител на ансамблъл „Нйден Киров“, са започнали артистичната си кариера заедно именно в детската танцова формация. Иван Донев разказва за това от сцената на концерта за 40-годишнината на „Найден Киров“. В момента, в който Доньо Донев излиза да го поздрави заедно с деца-танцьори от „Здравец“, Иван Донев припомня как той и Доньо са танцували в детската формация: той като ловджия, а Доньо като заек, докато Цоло Крачунков свирел на кавал. 
Повече от 3000 русенски деца са преминали през школата на „Здравец“ за тези паметни седемдесет години. Също толкова са и концертите, които те са изнесли пред публика в Русе, в цялата страна, но също и в чужбина. Танцьорите са били горещо приветствани от зрители в различни кътчета на света. „Всъщност май не сме ходили само в Африка и Австралия... е, и в Южна Америка“, казва днешният художествен ръководител на състава Димитър Донев. Като едно от най-екзотичните пътувания той си спомня участието на „Здравец“ в Северна Корея. Тогава ансамбълът участва в Дни на българската култура в столицата Пхенян, делегацията, в която са включени и русенските танцьори, е на кажи-речи правителствено равнище. Българските ритми в изпълнение на талантливите момичета и момчета от Русе предизвикали възхищението на севернокорейските зрители. А русенските участници в това приключение все още помнят това, което особено силно ги е впечатлило - 
огромните зали, където са се провеждали концертите
но също и облечените в еднакви сини дочени дрехи жени и мъже, недвусмисленото усещане, че през цялото време има хора от местните, които следят всяка стъпка на българската група. 
Горещи адмирации, възторжени аплодисменти и спонтанни викове „Браво!“ жънат всички изяви на ансамбъл „Здравец“ по всички сцени в Европа, където танцьорите са излизали многократно. Сред участията са концерти по време на турнета и фестивали в европейски държави. В последно време ансамбълът жъне аплаузи на Празниците на детето в турския град Бурса, изявата на Фолклорния фестивал в столицата на Молдова Кишинев, в Международния детски фестиал в Конкарно, Франция, в празниците, посветени на свети Никола в Анталия, Турция. И до днес се разказват легенди за темпераментната реакция на публиката в Италия, която не сдържа възторзите си от русенските вихри на сцената. А сред куриозните моменти остава 
едно случайно съвпадение, което подсилва драматичния момент от танца „Диманка“ 
при представянето му на фестивал във Франция. Докато „добрите“ и „лошите“ си разменят удари с криваци на сцената и накрая един от момците пада, в същия миг камбаната на камбанарията в центъра на града, на метри от откритата сцена, започва да бие - и ефектът е поразителен. Паметен остава и самостоятелният концерт на ансамбъл „Здравец“ по повод подписването на договора за присъединяването на България и Румъния към Европейския съюз - концертът е в Гюргево на отсрещния румънски бряг на река Дунав. 
Спомен за друга изява в чужбина пазят трепетно в архива на ансамбъла - това е писмо на американския президент Роналд Рейгън, в което той изразява своята възхита от русенчетата по време на тяхното гостуване в Съединените щати през 1987 година. „Това е една от гордостите на нашия ансамбъл“, усмихва се Димитър Донев. По времето на това турне ръководител е неговият баща Доньо Донев. 
Впрочем противно на очакванията, че синът на Доньо Донев започва да реди танцовите стъпки още с прохождането си, се оказва, че Димитър Донев Донев влиза сравнително късно в ансамбъла. „Другите деца почват да танцуват още в първи-втори клас. Аз пък тренирах футбол и не исках и да чуя за друго нещо. Един ден баща ми ми предложи: 
„Митко, ела при мен да потанцуваш малко“. И добави: „Това ще ти помогне за техниката на футболист“
Е, това изречение вече ме подведе. Най-вече заради него отидох - щом като танците ще ми подобрят техниката...“, разказва Димитър Донев. 
По време на този паметен разговор той е бил в пети клас. „Подведен“ от примамливото обещание за футболната техника, момчето постепенно изоставя стадиона. След основното училище започва да учи в Механотехникума - а знайно е, че танцовият състав на Механотехникума навремето беше междинната формация на „големия“ танцов състав на Русе. След това Димитър Донев завършва хореография в Академията за танцово изкуство в Пловдив. И вече от близо петнадесет години е ръководител на „Здравец“, след като неговият баща Доньо Донев се пенсионира. 
Приемствеността е белязана и в лицето на помощничката на Димитър Донев - тя се казва Кати Димитрова и също е танцувала в „Здравец“, завършила е  Националното училище по изкуствата, паралелката „Български танци“. Сега в ансамбъла танцува нейната дъщеричка, осемгодишната Габриела. Както и голямата щерка на Димитър Донев - Деница, внучката на Доньо Донев. Десетокласничката в Професионалната гимназия по икономика и управление е част от ансамбъла от първолаче. Малко по-различно стоят нещата с другата дъщеря, 8-годишната Йоана. Нейната сила (засега) е повече в гласа, отколкото в стъпките - тя пее в една от русенските школи за малки дарования, но отскоро е открила прелестите и на народното творчество. На концерта в събота Йоана ще изпее песните „Бяла Мария“ и „Гайда“, както и „Рано е Злата ранила“ в дует с Велизара Николова. 
В големия концерт в събота публиката ще види танците „Детски игри“, „Тракийчета“, „След Лазара“, „Северняшко сърце“, „Закачки“, „Калушари“, както и 
няколко хореографски творби на вече 80-годишния Доньо Донев - „Спор“, „Брезнишки мотиви“ и „Деца“
Най-вероятно сред множеството честитки ще има поздрави и от хората, свързали трайно съдбата си с българските народни танци именно благодарение на началото, поставено за тях в ансамбъл „Здравец“. Пътят към традицията и нейните съвременни измерения започва от този ансамбъл за Нели Гарвалова, Венцислав Неделчев, Мониела Добрева, Богдан Донев, Тодор Бобев, Мария Димитрова, Боян Тончев, Ива Кръстева и много други. 
За седемдесетте години на своето пъстро и впечатляващо съществуване ансамбълът е получил много награди, които свидетелстват за оценката на дарбите и всеотдайността на танцьорите и техните ръководители. В престижния списък са лауреатски звания на републиканските фестивали от третото до седмото издание на тези авторитетни допреди няколко десетилетия форуми на самодейното изкуство; званието „Представителен танцов ансамбъл“; два пъти „Златна гъдулка“ и една „Златна елха“ от Полша, множество призове и грамоти от международни фестивали. 
В момента текат последни репетиции на трите състава на ансамбъла, които се подготвят за голямата си празнична изява. Не мислим за друго, освен за това, което предстои в събота, и стискаме палци всичко да мине както трябва, казват Кати Димитрова и Димитър Донев. И се надяват силата на българските танци и мелодии да остане все така заразителна и вдъхновяваща, за да предизвиква нови и нови момчета и момичета да влизат в репетиционната зала с желание да станат част от красотата на народното творчество. Да, днес все повече у децата (а често и у родителите) липсват дисциплината, отговорността и уважението - но когато неравноделните тактове зазвучат и музиката вдигне нивото на адреналина, дори и горчивината отстъпва, за да отвори място за онова, истинското усещане за същност и принадлежност, което е толкова важно и смислено.