Изложбата “La Belle Rose: Мистичната сила на малкото цвете”, посветена на българската традиция на розопроизводството, ще бъде представена на 31 май в Музея на розата в Казанлък, съобщиха за БТА от ръководството на Историческия музей (ИМ) “Искра”. Събитието е част от програмата на 120-ия юбилеен Празник на розата, а експозицията е създадена от Казанлъшкия културен институт, съвместно с Националния исторически музей (НИМ) в София.
Изложбата съдържа над 150 експоната, които са почти изцяло от фонда “Казанлъшка маслодайна роза” на ИМ “Искра, а останалата част са експонати на НИМ, посочи заместник-директорът на казанлъшкия музей Радослав Петков. Акцент в експозицията е развитието на розопроизводството в периода от Възраждането до Втората световна война. Според Петков това е много важен за развитието на бранша период, а Казанлък е един от центровете на това развитие.
Изложбата съдържа експонати, които отразяват дейността на първите местни търговски фамилии като Папазови, Шипкови, Христови и Орозови. Интересен акцент в изложбата е възстановка на дървения щанд на един от пионерите в розопроизводството – Кънчо Шипков от Казанлък, с който той е представял продукцията си на изложението в Чикаго през 1893 година – изложението, за което пише Алеко Константинов. Щандът е показван още в Париж, Лондон и Казанлък.
Изложбата обръща внимание и на карловските розопроизводители, които няма как да не бъдат споменати, когато става дума за търговия и отглеждане на рози, допълни Радослав Петков.
По думите му експозицията дава възможност на публиката да се докосне до историята на розопроизводството. Той изрази специални благодарности към екипа на НИМ за това, че са поели инициативата за съвместното й организиране, както и на д-р Момчил Маринов, директор на ИМ „Искра“.
Изложбата “La Belle Rose: Мистичната сила на малкото цвете” беше представена в НИМ през май м.г., а през октомври получи наградата за институции, представящи атрактивен и оригинален проект на тазгодишното издание на “Панаир на музейните изложби”, който се състоя в края на изминалата седмица в Театралния комплекс “Доходно здание” в Русе. Отличието е за мобилна изложба в категорията "Съвместни изложби".