Над 5,6 кг контрабандни сребърни изделия за над 33 000 лева откриха митническите служители при проверка на автобус, влизащ в страната от Турция през Граничния контролно-пропускателен пункт "Капитан Андреево", съобщиха от Регионалния пресцентър на митницата в Свиленград.
Накитите са били намерени в автобус, управляван от турски гражданин, по маршрут от Турция за Сърбия. Пътниците заявили, че не пренасят стоки и валутни ценности за деклариране. По метода "анализ на риска" автобусът е селектиран за щателна митническа проверка, включително с рентген.
При последвалия физически контрол в естествената кухина на едно от стъпалата на предната врата са открити 11 пакета с пръстени, медальони, синджири, гривни, обеци, закопчалки и халки. Според експертизата на вещото лице, ювелирните изделия с общо тегло 5605 грама са сребърни и са на стойност 33 630 лева.
В хода на проверката  се установява, че сребърните накити са собственост на шофьора на автобуса З.К. (51 г.). На нарушителя е съставен акт.
Според статистиката на ведомството по внос-износ, миналата година на "Капитан Андреево" са задържани 36 килограма сребро. Нелегалният трафик е почти винаги в посока от Турция за България или Западна Европа, а причината е по-ниската цена на благородния метал в югоизточната ни съседка, коментират митничари.