Плевен от днес е домакин на две научни конференции, посветени на музейното дело в региона и на археологията. 
Първата е под наслов "Музеи и културно наследство – исторически и съвременни измерения" и е с научен ръководител проф. д-р Вера Бонева. Тя е част от програмата за отбелязване на 120-ата годишнина от началото на музейното дело в Плевен. В нея участие са заявили 50 музейни специалисти от страната. Конференцията бе открита в актовата зала на Община Плевен от кмета Георг Спартански, д-р Володя Попов, директор на РИМ – Плевен и проф. д-р Вера Бонева. 
За разлика от времето, в което сега живеем, тогава също е имало противоборства, политически противопоставяния, но това не е попречило на нашите прадеди да си дадат сметка, че историческата памет е нещо важно и тя трябва да бъде събирана, за да остане в паметта не само на съвременниците на това дело, но и на поколенията, които идват след тях. Благодарение на тази далновидност, в Плевен, известен като град на музеите, имаме огромно количество експонати, каза в приветствието си към участниците в научния форум Георг Спартански.  
Плевен е домакин и на 61-ата Национална археологическа конференция. Тя се провежда в арт центъра в Градската градина и бе открита от кмета на община Плевен Георг Спартански, доц. д-р Христо Попов, директор на Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките и д-р Володя Попов, директор на РИМ – Плевен. Научният форум събира около сто археолози от страната. Той ще продължи до 28 май.