Община Сливен сключи договор за проектиране и авторски надзор за благоустрояване на пространството около новостроящата се църква "Света Петка" в парк „Юнак“ в града, съобщиха от общинския пресцентър.
В проекта трябва да се заложи достъпна среда за хора с увреждания, достъп до църквата от всички седем подхода, поставяне на пейки, кошчета за смет, осветителни тела и озеленяване.
По време на онлайн срещи бяха предложени и обсъдени варианти за визия на обекта в архитектурната му част. След препоръки по детайлите от страна на общината, бяха нанесени корекции. Предстои окончателното одобрение след представяне от проектантския колектив на цялостната разработка по всички части на проекта, посочват от общината.
Общината се ангажира да благоустрои пространството около храма през март т.г. Градежът на църквата започна през 2008 година в близост до т.нар. нови сливенски квартали, където няма православен храм. За построяването на новата църква многократно бяха инициирани дарителски кампании, в които се включиха с пари, доброволен труд и материали фирми, общински съветници, граждани. Очаква се храмът да отвори врати на Петковден т.г.