Системите за ранно предупреждение за очаквани метеорологични опасни явления могат да спасят много хора, съобщи АФП, позовавайки се на изявление на ООН. 
В периода между 1970 и 2021 г. не по-малко от два млн. души са загубили живота си заради климатични бедствия. 90 процента от тях са били от развиващи се държави, подчертава Световната метеорологична организация, която е актуализирала данните до 2021 г. 
За съжаление най-уязвимите общности са засегнати най-много от опасните климатични явления, подчерта генералният секретар на Световната метеорологична организация Петери Талас. В същото време се уточнява, че подобрените системи за предупреждение и координация са намалили броя на човешките жертви. За Петери Талас е приоритет системите за ранно предупреждение да обхванат цялото световно население, така че хората да имат възможност да се подготвят, да потърсят убежище или да се евакуират навреме. Тази цел се споделя и от генералния секретар на ООН. Срокът за разработване на този тип защита е до края на 2027 г. Световната метеорологична организация оценява като многократно възвръщането на тази инвестиция за икономиките. 
Към момента едва половината от държавите разполагат със системи за ранно предупреждение. Действието на тези системи е много слабо в Африка и в бедните държави.
Днес държавите членове на Световната метеорологична организация се събират на конгрес в Женева. Срещата е с участието на Бюрото на ООН за превенцията на катастрофи, Международния съюз по далекосъобщения, Международния комитет на Червения кръст и Червения полумесец, както и още над 20 органа към ООН. 
Циклонът Моча, който имаше опустошителни последствия в Мианма и Бангладеш, е красноречив пример, каза Петери Талас. Според военната хунта в Мианма загиналите са 145 души. "Бедствието е засегнало най-бедните сред бедните", каза Талас. Все пак броят на жертвите е много по-малък в сравнение с подобни случаи в миналото, когато жертвите в Мианма и Бангладеш са били десетки и дори стотици хиляди. "Благодарение на системите за предупреждение и координацията подобен брой загинали остава в миналото."