Помагач в телефонна измама направил безуспешен опит да се размине със затвора, но все пак ще трябва да смени за година дневния си режим.
През 2019 неустановени престъпници се установили в Румъния и започнали да набират от телефони предплатени СИМ карти български номера в търсене на жертви по една от най-баналните схеми - че се обаждат от полицията им искат съдействие за залавяне на телефонни измамници. На 2 октомври малко преди 19 часа попаднали на русенката Й. Г., която задържали на телефона няколко часа. Докато я обработвали, се свързали с П.П. от Ветово с указания да отиде на адреса на жертвата и да вземе пакет с пари, за което щял да получи 150 лева. Около 21,40 часа оплетената в мрежите на телефонните артисти жена хвърлила през терасата на жилището си 36 600 евро, поставени в пластмасова розова чанта. Ветовчанинът вече бил на мястото, взел парите, прибрал за себе си 100 евро, а останалите поставил до табелата за край на град Русе до магазин „Джъмбо“, както му наредили поръчителите. Три месеца по-късно при извършване на претърсване в жилището на подсъдимия бил открит и иззет мобилния му телефон, а изготвената впоследствие съдебно-техническа експертиза документирала записаното в паметта му съдържание на входяща и изходяща кореспонденция и текстови съобщения.
Пред Районния съд в Русе П.П. вината си и поискал съкратеното съдебно следствие, което му гарантира с 1/3 по-ниско наказание. Така получил година затвор, но обжалвал с искането да мине условно. Втората инстанция обаче окончателно потвърдила решението на първата, още повече, че жертвата не получила нито лев от лековерно хвърлените през балкона пари, а П.П. упорито твърдял, че не бил знаел кой го е наел да ги прибере.
Присъдата му вече е в сила.