Стотици се събраха в галерията „Владимир Димитров-Майстора“ в Кюстендил за откриването на първата самостоятелна изложба на кюстендилския художник Евгени Серафимов. Изложбата е подредена в незавършената част на галерията, която през последните години се превърна в предпочитано арт-пространство за различни творци.
Името на изложбата е „Угар“ - архаична дума, непозната за съвременните деца и младежи, която представлява интересен начин да се изоре земята и да се остави да почива за една година, за да си върне естествения ритъм, преди отново да бъде засята, разказа художникът.
„Тази дума нахлу в главата ми, носейки аромата на древност, на важност, но освен благозвучна, след като я „разчоплих“, разбрах, че тя не е само хубав звук, а философия на живот – да се трудиш, без да събираш плодовете“, разказа Серафимов. 
"Преди две години, когато пандемията ни затвори, много от нас се върнаха към земята и към селото. А в чопленето на земята, художникът постоянно вижда картини" разказа пред БТА Серафимов. Той посочи, че се е вдъхновил от това как се променя земята след намесата на човека. 
"Самата изложба не е само естетичен експеримент, а нещо, което ме вълнува, защото, въпреки че не съм земеделски производител, в една част от мен това нещо съществува", сподели още Серафимов. 
В изложбата са включени 25 структурни картини, изработени с различни цименти, пълнители, сухи пигменти, лакове. Това са 25 истории за земята, 25 забравени думи.  Това са разорани картини. Всичко, което знаех за изкуството, го обърнах с главата надолу, оставих платната да подивеят и да върнат естественото си плодородие. Тези картини бяха газени, жънати, вършани,  започнати и оставени – за да ги видите пресни - като нова бразда, като стара муша, като забравени синори“, разказа още художникът. 
Той припомни, че хората преди нас са се прекланяли пред земята, а завръщайки се от дълъг път – първо са я целували. Те са я усещали и когато са разбирали, че е е изморена, са я разоравали и са я оставяли да си почине. „Угар“ е да се трудиш и да не искаш да береш. А после, когато са се връщали при нея, тя се е отблагодарявала  стократно“, разказа Серафимов.
За проекта си той е подкрепен от Национален фонд „Култура“, програма „Творчески стипендии“, в рамките на която създава поредица от авангардни творби, вдъхновени от земята.  Картините са създадени в последните месеци и представляват абстрактни композиции, носещи асоциации за различни земни структури, докосвани от човека и носещи послание за завръщане към корените, традициите в земеделието и сливане с природата. 
По време на откриването на изложбата прозвучаха и изпълнения на група "ХърсЪ“ – гайда и барабани, а композициите за тях бяха написани и вдъхновени специално за изложбата. За откриването й от чужбина дойде и авторът им. На фона на музиката пред публиката дефилираха и девойки от студио „Дебют“.
Авторът е посветил изложбата на баща си, който вярвал в бъдещия художник. „Вярвайте в децата си, защото не можете да си представите колко е хубаво да растат и да вярват на всяка една твоя крачка – независимо колко е встрани, грешна или правилна“, каза още авторът. 
Евгени Серафимов е ръководител на художествената школа "Новите майстори" в Кюстендил, известна в България с проектите си "Майстора на един декар", "Саламандър върху 300 стъпала", "Гайтаните по поречието на река Банщица", "Плаващата картина на Майстора".