Минути след полунощ, на 30 април с полет от Кипър в България пристигнаха още двама български граждани, евакуирани от Судан - Ясир Махмуд и Насрадин Мансурж, съобщиха за БТА от Министерството на външните работи. (МВнР).
Първоначално двамата наши сънародници са отказали да бъдат евакуирани, за да се грижат за своите близки в страната, но след това са решили да се евакуират и са се обърнали към посолството на България в Кайро и Ситуационния център в МВнР, които са им оказали пълна подкрепа и са в денонощен контакт с тях. 
Единият от тях беше нападнат от въоръжена група в Судан, но за щастие не е пострадал, уточниха от МВнР. От външното ни министерство уточниха, че от Судан са евакуирани 39 българи, 9 от тях вече са в България.
Най-малко 512 души са били убити и близо 4200 - ранени, в резултат на боевете от 15 април насам, според суданското министерство на здравеопазването, въпреки че истинският им брой вероятно е много по-висок. Кризата принуждава все повече хора на напуснат Судан. Около 14 000 судански граждани вече са влезли в Египет, съобщиха официални лица в Кайро, а ООН съобщи, че около 20 000 вече са достигнали Чад. Храната, водата и горивото сега са скъпи и не достигат в Хартум, а само 16 процента от здравните заведения все още функционират, съобщи Световната здравна организация.