Новината за смъртта на краля на Египет Фуад е публикувана в бюлетините на БТА на 28 април 1936 г.,  заедно с нея в бюлетина е поместена и биографична справка:
Кайро, 28 април 1936 г. /Ройтер/ Крал Фуад почина в 13 ч. 30 мин. От дълго време здравето му бе незадоволително и сърцето му бе много отслабнало. Крал Фуад умира на 68-годишна възраст. Той царуваше от 1922 г. В неговото лице Египет губи първия си конституционен крал. Погребението ще се извърши в четвъртък. Кралят ще бъде погребан в джамията „Ел Рифай“, построена по негов почин и намираща се близо до крепостта, изправена срещу долината на  Нил и пустинята Сахара. Гробът на крал Фуад ще бъде вероятно близо до тоя на майка му. Вероятно е, че останките на краля ще бъдат пренесени от двореца „Кубе“ в двореца „Абдин“, намиращ се в центъра на града и че оттам погребалното шествие ще се отправи за крепостта. 
***
Кайро, 28 април 1936 г. /Хавас/ Новината за смъртта на краля се разпространи бързо из града и предизвика голямо вълнение. Групи минувачи коментират събитието, а същевременно държавните учреждения спускат знамената си в знак на жалейка. Целият арабски печат приготвя трескаво специални броеве с подробности за последните минути на краля. 
Бележка БТА:  Крал Ахмед Фуад е роден на 26 март 1868 г. Той е син на починалия хедив (управител) Исмаил паша и племенник на сваления от Англия след избухването на войната в 1914 г. Абас Хилми. Той е получил военното си образование в Торино и Рим, след което е постъпил на турска военна служба, като е заемал длъжността турски военен аташе във Виена. След връщането си в Египет, той е бил натоварен от хедива с официални и представителни мисии. Той допринесъл за основаването на университета в Кайро. След смъртта на неговия вуйчо Хюсеин, който наследил сваления от Англия Абас Хилми, Ахмед Фуад бил провъзгласен през 1917 г. за султан на Египет. В 1922 г., когато англичаните признали Египет за независима и суверенна държава, но под военния контрол на Англия, получил кралска титла, като бил уреден и въпросът за пълнолетието, в смисъл: правото на първородния по пряка мъжка линия. Съгласно това неговият син принц Фарук е бил провъзгласен за престолонаследник.С обявяването на независимостта на Египет политическото положение на крал Фуад не се подобрило, защото, от една страна, постигнатото се смятало от националистическата опозиция за твърде малко, а от друга – кралят постоянно бил под натиска на Англия. Разривът между партиите настъпил, когато кралят, след убийството на Сирдар сър Лий Старк, в края на 1924 г. разтурил Камарата и едва в края на 1926 г. произвел нови избори. След преговорите между Египет и лейбъристкото правителство през лятото на 1929 година се постигнала спогодба, съгласно която се осигурявала независимостта на Египет до степен да има право на собствено представителство в Обществото на народите, да се изтеглят английските окупационни войски и да се заменят английските консулски съдилища със смесени. Когато египетските националисти сметнали, че египетската независимост е само на книга, те се раздвижили, което принудило краля да вземе решителни мерки и да наложи в 1930 година нова конституция, с която се отнемали самостоятелността на парламента и на правителството и фактически кралят ставал диктатор.Престолонаследникът принц Фарук е роден на 11 февруари 1920 г. в Кайро, като първороден син на крал Фуад от брака му с принцеса Назли. Принц Фарук е получил английско възпитание и образование. Към края на м. ноември 1935 г. принц Фарук замина за Англия, за да продължи военното си образование.