Местна конференция по проект "Европа в България: Общо бъдеще" ще се състои от 10:30 часа днес в Националния пресклуб на Българската телеграфна агенция (БТА) във Велико Търново.
Проектът се изпълнява от БТА с подкрепата на Европейската комисия. Основната му цел е да предоставя информация на широката общественост за политиката на сближаване, за ролята на различните заинтересовани страни при изпълнението на политическите приоритети на Европейския съюз (ЕС), за резултатите на местно ниво и възможностите през програмен период 2021-2027 г.
В рамките на форума ще бъдат обсъдени постигнатите  резултати и добри практики в програмния период 2014-2020 година. Ще бъдат представени и приоритетите в политиката на сближаване в Европейския съюз за новия програмен период до 2027 година.
В конференцията ще участват инж. Георги Гугучков – областен управител на Област Велико Търново, Мариела Цонева, ръководител на Областния информационен център – Велико Търново, инж. Емануил Манолов, кмет на Община Павликени, д-р Генчо Генчев, кмет на Община Свищов, Георги Чакъров, кмет на Община Полски Тръмбеш, инж. Дилян Млъзев, кмет на Община Елена, Йордан Николов, ръководител на отдел "Европроекти" към Община Лясковец, Соня Настева, директор на Специализирана администрация към Община Златарица, Мариела Цонева, директор на Дирекция "Проекти и програми" в Община Велико Търново, Станислав Стоянов, представител на бизнеса, управител на фирма "Диферент Медия".
 Планирано е през тази година инициативата "Европа в България: Общо бъдеще" да се осъществи във всички областни градове в страната в шестте региона за планиране, както и в Казанлък и Самоков. Домакин и организатор на поредицата от събития е БТА.
Началото на поредицата от конференции по проекта беше дадено в София на 1 декември 2022 г., в зала "Максим" в БТА. Начало на дискусията за развитието на Северен централен район беше поставено на 30 март на регионалната среща в Русе. Състояха се срещи в областите Разград и Силистра.
След Велико Търново, следващата местна конференция за Северен централен район за планиране ще се състои в Габрово – на 27 април.