На територията на България няма да бъдат допускани определен брой стоки с произход от Украйна за периода от 24 април до 30 юни 2023 г., реши Министерският съвет на днешното си заседание, съобщиха от пресслужбата на кабинета. Европейската комисия (ЕК) съобщи междувременно, че предлага пакет от мерки за разрешаване на ситуацията. 
Забраната се отнася за над 20 стоки. Сред тях са: мека и твърда пшеница; пшенично брашно; семена от слънчоглед; слънчогледово масло; царевица; пчелен мед и пчелни продукти; сурово мляко; сухо мляко; млечен концентрат; орехи; лешници; яйца; птиче месо; свинско месо; овче и козе месо; ръж; ечемик; овесени ядки; сорго; елда; нишестета, инулин, пшеничен глутен; соя; ленено семе; рапица; вино; винен оцет; етилов алкохол.
Забраната няма да бъде прилагана за транзитнопреминаващите стоки през територията на България, в случай че партидите са в специализирани транспортни средства, запечатани и пломбирани на границата, без да се допуска разтоварване и претоварването им в страната ни. Забраната не важи и в случай, че се декларира, че крайната дестинация на товара не е България.
„България остава солидарна с Украйна, но фалитите на българските селскостопански производители с нищо няма да допринесат за нейната кауза“, каза служебният министър-председателят преди заседанието на правителството.  
В Министерския съвет служебните министри на земеделието и на икономиката дадоха брифинг по темата. 
България на практика последва примера на три други държави с опасенията, че нашият пазар е пренаситен с култури, коментира служебният земеделски министър Явор Гечев. Имаме продукция за няколко милиарда, за която считаме, че ако не вземем мерки, трудно ще реализираме и ще търпим загуби, добави Гечев. Като аргумент за вземането на това решение министърът на земеделието посочи, че има и сериозни опасения от съседни държави по отношение на фитосанитарните качества на редица от продуктите.
С това решение предприемаме стъпка, с която да защитим българските производители веднага, заяви служебният министър на икономиката Никола Стоянов. „Наясно сме, че това, което днес предприемаме, е една крайна мярка, но бяхме принудени да я направим поради това, че няколко държави през последните дни предприеха едностранно такива мерки и рискът за България се увеличи сериозно", коментира той. 
За момента това е най-разумното решение, което можеше да вземем като държава, коментира за БТА председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Илия Проданов. По думите му какво ще се постигне като ефект, ще видим през следващите седмици. Според него е много важно да се урегулират транспортните коридори и те да бъдат наистина такива. 
ЕК съобщи междувременно, че предлага пакет от мерки за разрешаване на ситуацията на пазара със селскостопански продукти в България, Полша, Словакия, Унгария и Румъния. Той включва ограничаване на вноса на четири продукта, както и списък с други стоки, които да бъдат под постоянен мониторинг и при необходимост включени в забраната, информираха от българското Министерство на земеделието. ЕК съобщи също, че подготвя още 100 милиона евро помощ за земеделците в ЕС, засегнати от вноса на украински селскостопански стоки.