Кирило-Методиевският научен център при БАН (КМНЦ-БАН), част от консорциума на Центъра за върхови постижения “Наследство БГ”, и Асоциацията на българските училища в чужбина организират международен ученически конкурс на тема “Следи от Кирило-Методиевото дело по света”. Това съобщиха от БАН. Тази съвместна инициатива е част от юбилейните чествания през 2023 г. по повод 1160 години от създаването на славянската писменост и има за цел да популяризира Кирило-Методиевото дело сред българските мигрантски общности на всички континенти, да обогати знанията на учениците от българските неделни училища в чужбина, да развива талантите им и да насърчи научноизследователските им интереси.
Предвидени са три категории – изследователски проект, есе или кратък разказ на тема “По следите им” и рисунка на тема “Българските азбуки”. 
Конкурсът се осъществява с подкрепата на Изпълнителна агенция за българите в чужбина и се организира по проект “Интердисциплинарен клъстер „Кирилометодикон“ в рамките на проекта “Изграждане и развитие на център за върхови постижения “Наследство БГ”.
Както БТА писа, КМНЦ-БАН отбелязва три важни юбилея през 2023 г. - 1160 години от създаването на славянската писменост, 110 години от учредяването на Климентовата комисия (12 декември 1913 г.) и 60 години от възстановяването на Кирило-Методиевската комисия (22 май 1963 г.). В програмата на честванията тържествено бяха отбелязани Успението на Св. Кирил и Успението на Св. Методий, а централното събитие на юбилейната година ще бъде международната научна конференция “Кирило-Методиевото дело в научната и културната памет”, която ще се състои от 22 до 24 май в София. Юбилейната година ще бъде тържествено закрита на 25 ноември – в деня на Успението на Св. Климент Охридски. /ИРС