Патронният празник на Военната академия „Г. С. Раковски“ е днес. Празникът е регламентиран в Правилника за устройството и дейността на академията. Днес се навършват и 202 години от рождението на патрона на академията Георги Раковски, революционер и организатор на националноосвободителното  движение в България, сочи справка на отдел „Справочна“ в БТА. Идеологът на организираната националнореволюционна борба е роден на 14 април 1821 г. в Котел.
Военната академия „Г. С. Раковски“ е най-старото военно висше училище в България. Създадена е със закон на 1 март 1912 г., приет от 15-ото Народно събрание. Тя има принос не само за оформянето на офицерския корпус, но и за изграждането на новата българска държава в духа на европейските ценности. Военната академия е водеща национална образователна институция с дългогодишни традиции във висшето образование за подготовка и обучение на офицери и студенти в различни магистърски специалности, посочват от академията на своя сайт.
Академията организира и провежда над 80 специализирани курсове за придобиване и повишаване на квалификацията на експерти, работещи в областта на националната сигурност и отбрана от различни държавни, обществени институции и ведомства. Мисията на Военната академия е да предоставя специализирано обучение за придобиване на висше образование, следдипломна квалификация и научни изследвания на военнополитическо, стратегическо и оперативно ниво в областта на отбраната и националната сигурност.
На 18 април 2023 г. Военната академия „Г. С. Раковски“ ще отбележи патронния си празник и 111 години от своето създаване, съобщиха от пресцентъра на академията. Празничният ден ще започне с тържествен ритуал по поднасяне на венци и цветя пред паметника на патрона на академията Георги Стойков Раковски. По случай празника ще бъдат наградени военнослужещи и цивилни служители от името на министъра на отбраната и началника на академията. Ще бъдат връчени удостоверенията и дипломите на заелите през годината академични длъжности професор и доцент и придобилите образователна и научна степен доктор. Празничният ден ще завърши с тържествен концерт, посочват от академията.
Историческо ориентиране и викторина подготвят от гимназия „Георги Стойков Раковски“ в Котел по случай 202- та годишнина от рождението на патрона си, каза преди дни в интервю за БТА директорът на учебното заведени Стефан Дондев.