Зърнопроизводители от Ямболско ще се включват в днешния протест на граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) край добруджанското село Кардам. Очаква се освен зърнопроизводители от страната да се включват и техни колеги от Румъния. Това съобщи за БТА Стоян Александров, председател на Съюза на зърнопроизводителите в област Ямбол.
„Двете ни основни искания остават непроменени, както на предните протести. Едното е отмяна на регламента на Европейската комисия (ЕК), разрешаващ безмитния и безконтролен внос на земеделска продукция от Украйна. Другото – изравняване на субсидиите за българското земеделие с това на страните членки Европейския съюз“, заяви Александров.
„В случай, че регламентът на ЕК не бъде отменен, трябва да се даде възможност на България, Румъния, Полша, Унгария и Словакия, които търпят пазарни аномалии, да въвеждат транзитни такси или антидъмпингови мита, за да може украинската продукция да преминава през страните ни, но да не остава“, коментира още той.
По думите му вносът на слънчоглед от Украйна е „сринал“ цената на родното производство от 1200 – 1300 лв./тон до 700 лв./тон, а при пшеницата – от средно 550 лв./тон до 400 лв./тон. Внесеното количество 1,2 млн. тона украински слънчоглед доближи годишното производство в България, посочи председателят на Съюза на зърнопроизводителите в област Ямбол.
„Като прибавим и крайно увеличените разходи за производство – горива, енергия, препарати, торове, разходи за заплати, трябва да продаваме продукцията си под себестойността и сме обречени на огромни икономически загуби. Това впоследствие ще доведе и до пълен срив на зърнопроизводството у нас“, посочи Александров и добави, че протестите вероятно ще продължат:
„Не сме много обнадеждени относно това, което ще предприеме Брюксел. Нека да има коридори за внос, но истински коридори на солидарност - зърното да отива там, където има нужда от него. Не да чуваме, че в Африка гладуват и умират хора, а нашите складове да стоят пълни с украинско зърно“.