Марш на курсантите ще прозвучи за първи път тази вечер на празничния концерт на Военния духов оркестър към Националния военен университет „Васил Левски". Концертът е посветен на 145-та годишнина от създаването на висшето училище и на предстоящите Великденски празници, каза за БТА диригентът на оркестъра старшина Емил Костурков.
Той припомни, че предстои честването на поредната годишнина от свикването на Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция, когато военна музика свири за първи път в Търново на 17 април 1879 г. при избора на княз Александър Батенберг. Това означава, че появата на първия военен оркестър в България предхожда подписването на Търновската конституция, уточни старшина Костурков, за когото този концерт е своеобразна форма на сбогуване с редиците на българската армия. 
Концертът ще започне тази вечер в 19:00 часа в залата на Великотърновския театър. Програмата включва маршове и пиеси, адаптирани за духов оркестър, а повечето от тях публиката ще чуе за първи път. Сред тях са две неизпълнявани до момента на сцена мелодии – маршът „Шествие към ешафода", който е четвърта част от „Фантастична симфония" на Берлиоз и „Забавна увертюра" на Иван Денов. В програмата са включени още прочутото „Болеро" на Равел в аранжимент за духов оркестър и „Кармина Бурана" на Карл Орф, както и песента „Добър вечер, мой стари приятелю", която пък е от албума „Пожелай ме" на Соня Костуркова.
Освен че ще дирижира концерта, старшина Костурков ще  бъде и изпълнител. Той ще бъде солист на „Хоро стакато" от Григораш Динику, с изпълнение на ксилифон. Истинска атракция за зрителите ще бъде изпълнението му на пишеща машина - пиесата е полка, с автор Лирой Андерсон, аранжиментът е на маестро Хараламби Попов. Произведението е изпълнявано досега само веднъж през 1993 г., когато солист отново е бил Емил Костурков, и днес, 30 години по-късно, ще прозвучи отново.
За първи път в концертна програма е включен и „Марш на курсантите от НВУ „Васил Левски" по музика, текст и аранжимент на старшина Емил Костурков. За премиерата на сцената ще излязат и изпълнители от хора на Музикалния театър, за да представят марша и като песен. В концерта ще се включат още 16 музиканти, които през годините са свирили във военната духова музика, както и музикантите на Военния духов оркестър на 2-ра Тунджанска механизирана бригада. Гост-диригент ще бъде капитан Цветомир Василев.
Военните духови оркестри са особена връзка между строгите армейски правила и цивилните граждани. Музикантите в оркестрите създават настроението по време на паради и тържествени събития, като същевременно показват дисциплина и умения- част от живота на войската в миналото и днес, коментира старшина Костурков, който е завършил ССВМУ "Маестро Георги Атанасов" в София със специалност ударни инструменти.
Той е един от инициаторите за създаването на Дикси джаз фест във Велико Търново, където в продължение на години се събират знакови имена от родната и световна съвременна джаз общност. През 2018 година старшина Костурков създава музиката за танцовия театър „Рачо Ковача" по идея на Георги Радев, ръководител на Фолклорната танцова формация „Търновска царица". Композитор е на над 80 пиеси за духов оркестър и джаз пиеси. След като напусне редиците на армията,  възнамерява да се отдаде на преподавателска дейност и на още музикални проекти. „ Оставям на духовия оркестър много ноти, партитури и аранжименти, а запазвам всичките си приятелства там", каза старшина Костурков.