Спокойно е започнал изборният ден в Пернишка област, съобщиха от Районната избирателна комисия (РИК). В първа секция в областния град машината за гласуване не е заработила, поради което е предприето преминаване към изцяло хартиен вот. Членове на няколко секционни избирателни комисии (СИК) тази сутрин не са се явили навреме, но е имало кворум и те са отворили в уречения час. Има случай и на секретар, който не е дошъл при отварянето на СИК, който обаче ще бъде заменен от член на същата секция, коментираха от РИК.  
В Пернишка област 108 кандидати за народни представители от 21 партии и коалиции се борят за четири мандата. Изборът им имат възможност да определят 106 105 жители на региона.
Избирателите в Четиринадесети изборен район – Пернишки ще гласуват в 260 СИК, от които 155 са с машини. Само в най-малката община в региона - Ковачевци ще се гласува с изцяло хартиени бюлетини.
В региона са обособени четири подвижни СИК - в Перник, Брезник, Трън и Земен. Болните имат възможност да гласуват в обособени СИК в Многопрофилната болница за активно лечение "Рахила Ангелова", болницата за белодробни болести и болницата за долекуване, продължително лечение и рехабилитация (Профилакториум).
Видеонаблюдение ще има в 244 от общо 260 СИК на територията на област Перник. То не включва комисиите в лечебните заведения и подвижните СИК.
РИК утвърди и девет СИК за гласуване на избиратели с увредено зрение или затруднения в придвижването в Четиринадесети изборен район – Пернишки.
От началото на деня в РИК не са постъпили жалби за нарушения.