Над 930 кандидат-студенти се явиха днес на предварителния присъствен изпит по биология и химия за магистърските специалности "Медицина" и "Фармация" в Медицинския университет (МУ) в Плевен. За това съобщават на официалната си страница във Фейсбук от висшето училище като посочват, че това е рекорден брой кандидати.
В зала "Асклепий" на Ректората произволно избрани зрелостници са изтеглили изпитните варианти по биология и химия.
За поредна година кандидатстудентският изпит по биология и химия се провежда в един ден за специалностите "Медицина" и "Фармация". Изпитът е двукомпонентен с продължителност четири часа, без фиксиране на времето за представяне по двете дисциплини. В балообразуването и тази година участва оценката от държавния зрелостен изпит по български език и литература от дипломата за средно образование и утроените оценки от конкурсните изпити по биология и химия. Максималният бал е 42 единици, а минималният – 24. Класирането се извършва по реда на желанията и по низходящ ред на бала. Водещ критерий е редът на посочената специалност и след това балът.
Датата на присъствения редовен изпит по биология и химия за магистърските специалности "Медицина" и "Фармация" е 4 юли. В периода от 14 до 29 юни зрелостниците трябва да подадат документи по електронен път за явяване на изпита и за участие в класирането. 
Пълната информация за кандидатстване в МУ - Плевен е достъпна на сайта на висшето училище.
БТА припомня, че структурата на Медицинския университет в Плевен включва четири факултета - "Медицина", "Фармация", "Здравни грижи" и "Обществено здраве", както и в Медицинския колеж. Около 3000 са студентите, които се обучават във висшето училище. От тях над 1000 са чуждестранните. През ноември 2021 г. бе обявен и проектът за откриване на пети факултет по ветеринарна медицина, който предстои да бъде реализиран. 
По време на информационна среща вчера бе представен проектът, който ще изпълни университетът с европейски средства по Националния план за възстановяване и устойчивост. Той е на стойност от 12 милиона лева и целта му е да се повиши научният потенциал на висшето медицинско училище чрез надграждане и увеличаване на броя научни публикации в реферирани международни бази данни.